eur:
392.36
usd:
362.49
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Friss kutatás: sok cég mást választana az új cafeteria helyett

Felmérés készült arról, mit választanának a cégek 2019-re akkor, ha életbe lépnek a kormány által tervezett új cafeteria-szigorítások.

A kormány benyújtotta a parlamentnek az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatot. A parlament honlapjára kedden délután felkerült törvényjavaslatban foglaltak szerint - többek között - változik a cafeteria-rendszer is. Megkérdeztük az ügyben a szakszervezeteket és a munkáltatókat, a véleményük élesen eltért egymástól - fontos támogatások elvesztéséről, illetve megfelelő átalakítási irányról beszéltek.

Az ügyben a Pénzcentrum Fata László cafeteria-szakértő felmérését idézi. A kérdőívet 446 hazai munkáltató töltötte ki - méretük változó, az ötfőstől a multiig -, és válaszoltak arra a kérdésre, hogy miként alakítják várhatóan át 2019-től a cafeteria rendszerüket, ha elfogadják a benyújtott javaslatot. A válaszadó cégek összesen 167 672 embert foglalkoztatnak.

Sokat bukhatnak a dolgozók

A felmérés eredményei szerint a társaságok a legnagyobb részt, mintegy 49 százalékban fizetésként adnák ki a korábbi cafeteria-összeget, úgy, hogy az összes közterhet a munkavállalókra hárítanák. Ez óriási különbség. Ha ma béren kívüli juttatásként akar valaki kiadni száz forintot, akkor

  • adómentes juttatás esetén 100-at kap meg a dolgozó,
  • Szép-kártyán vagy pénzösszegjuttatásként 74,5 forintot kap meg,
  • iskolakezdési-támogatás, ajándékutalvány és a többi meghatározott juttatás esetében pedig 71-et.

Ha bérként számfejtik, akkor pedig 55 forint lesz belőle.

Azok közül a cégek közül, ahol nem a cafeteria-juttatások bruttósítását választják, a következőképp alakultak a válaszok:

  • abbahagyja a rendszert és nem ad helyette semmit kompenzációként - 14,5 százalék
  • megosztja a többlet-terheket a munkavállaló és a munkáltató között - körülbelül 10 százalék
  • úgy fogja megnövelni az eddig a cafeteriára fordított összeget, hogy a dolgozók ne járjanak rosszabbul, tehát a cég fogja kigazdálkodni a felmerülő többlet költségeket - csupán 9,4 százalék

A többi cégnél még nem tudják, vagy valamilyen vegyes rendszerben gondolnak, például felmerülhet, hogy a Szép-kártyára raknak, amennyit lehet, a többit pedig bérként számfejtik majd.

Meglepő változtatás

Mindenkit váratlanul ért ez a drasztikus javaslat, mondta a portálnak a cafeteria-szakértő, hiszen az elmúlt években számos újítást vezettek be és sokat fejlődött a rendszer. Fata László kiemelte: a cafeteria jelentése magában foglalja a választás lehetőségét, ha pedig egy-két elemre csökken a rendszer, akkor ezt a tulajdonságát értelemszerűen elveszti.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×