eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Fontos határidő vár a vállakozásokra

Fontos határidő vár a vállakozásokra

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint fölösleges és pénzpazarló a társasági és helyi iparűzési adó feltöltésére vonatkozó kötelezettség, amit már most az év végére el kell készíteni.

A vállalkozásoknak december 20. határidő arra, hogy eleget tegyenek a társasági és helyi iparűzési adó feltöltésére vonatkozó kötelezettségüknek egy bizonyos nettó árbevétel felett. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke az InfoRádiónak azt mondta, ez a tevékenység felesleges adminisztrációs terhet jelent, ezért ideje lenne kivezetni.

A cégeknek ki kell számolniuk, hogy mennyi az adófizetési kötelezettségük, amit az előző évi adóbevallás alapján kell bevallani a következő évre vonatkozóan – magyarázta Zara, és hozzátette, hogy a cégeknek meg kell becsülniük a befizetendő összeget, és  ezért alapvetően nagyobb összeget fizetnek be, hogy ezzel is elkerüljék az esetleges bírságot. Ebben az esetben a különbözetet május 31. után tudják visszaigényelni, vagy jóváírhatják a következő év első előlegbefizetésénél.

A szakember elmondta azt is, hogy a befizetésig a cégeknek több adminisztrációs feladatuk is van, amit december 20-ig kell elvégezniük, például a pontos összeg befizetéséhez éves számviteli zárást is kell csinálniuk.

"Ez egy olyan időráfordítás és költség a vállalkozásoknál, ami teljesen fölösleges, itt lenne az ideje, hogy fokozatosan, ésszerűsítve megszüntetve, más alapra helyezné az előlegfizetési kötelezettséget az adóhatóság – mondta Zara László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×