eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Varga: a magyar gazdaság kilábalt a válságból

A magyar gazdaság túlélte a 2008-ban, az előző kormányok alatt kitört válságot és talpon maradt - jelentette ki Varga Mihály a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben szerdán.

A nemzetgazdasági miniszter a Szamos Cipőipari és Kereskedelmi Kft. több mint 131 millió forint értékű kapacitásnövelő beruházásának átadásán elmondta, az elmúlt években sikerült elérni, hogy a magyar gazdaságot ma az egyik példaként emlegetik Európában.

A külföldi hitelminősítők véleménye szerint is jó pályán van Magyarország, az ország kilábalt a válságból és képes arra, hogy egy nagyobb növekedési ütemet is elérjen - fogalmazott a miniszter.

Varga Mihály felidézte, a hat évvel ezelőtti adatokhoz képest 677 ezer emberrel többen dolgoznak az országban, 4,9 százalékra csökkent a munkanélküliség, és a vállalkozásoknak már a munkaerőhiány jelent gondot.

Ezen is lehet segíteni, a meglévő munkanélküli réteget átképzési programokkal, tanfolyamokkal, a szakképzési rendszer átalakításával támogatják abban, hogy megfelelő munkaerővé válva el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon - mondta a miniszter.

Varga Mihály a vállalkozások támogatásával kapcsolatban kitért arra, a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatási (NBT) Program elindításával azt szeretné elérni, hogy azokat a fejlesztéseket tervező - elsősorban magyar tulajdonban lévő - vállalatokat, akik kiszorultak az uniós támogatásokból, közvetlen hazai forrásból támogatni tudja a kabinet.

A Szamos Kft.-vel együtt már tizenhét cég kapott ilyen jellegű, vissza nem térítendő támogatást - jegyezte meg. Szavai szerint tavaly 3 milliárd forintot fordítottak erre a célra, ebből a pénzből körülbelül 9 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg és 500 új munkahely jött létre.

A keretet erre az évre megemelték, a vállalkozások számára megnyílt az út a pályázás előtt - mondta a tárcavezető.

Az 1990-ben alakult, mintegy 400 munkavállalót foglalkoztató, bérmunkával és sajátmárkás gyerekcipők gyártásával foglalkozó társaság beruházását a Nemzetgazdasági Minisztérium 65 millió forinttal támogatta a program keretein belül. Juhász János igazgató az eseményen elmondta, a cég az elmúlt nyolc évben évente 100 ezer pár gyermekcipőt gyártott, ez a szám évente körülbelül 15-20 százalékkal növekszik. A magyar piacon kívül Szlovákiába, Szlovéniába és Romániába is exportál lábbeliket.

Egy 2014-es krachhelyzetet követően ismét sikerült fejlődési pályára állni, a képzési támogatásokkal és a mostani gépbeszerzéssel, valamint új partnerek bevonásával folyamatosan nő a termelés - tette hozzá az ügyvezető.

A Szamos Cipőipari és Kereskedelmi Kft. a nyilvános cégadatok szerint 2015-ben 1 milliárd 279 millió forintos nettó árbevétel mellett több mint 57 millió forint veszteséget realizált. A társaságnak tavalyelőtt az 1 milliárd 767 milliós árbevétel mellett nyeresége meghaladta a 80 millió forintot.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×