eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Pénteken dönt a magyar államadós-besorolásról a Fitch

Pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar besorolások első értékelése.

A Fitch várhatóan pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

Londoni elemzők szerint nem kizárt, hogy a cég már most visszaemeli a befektetési ajánlású kategóriába a magyar osztályzatokat, bár vannak olyan vélemények is a Cityben, amelyek szerint az ideinél magasabban kijelölt jövő évi államháztartási hiánycél miatt a Fitch halaszthatja a szuverén magyar besorolás javítását.

A Fitch Ratings november 18-án ismét napirendre veszi a magyar államadós-osztályzatok felülvizsgálatát.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Moody's Investors Service három, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's két-két időpontot jelölt ki a magyar besorolások idei vizsgálatára.

A Moody's első időpontja március 4-én volt, ám ez a cég akkor nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, sem annak - egyébként felminősítés lehetőségére utaló pozitív - kilátását, így nem is jelentett be módosításokat.

A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án és november 4-én szerepel.

A Standard & Poor's március 18-án változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország besorolását, és legközelebb szeptember 16-án vizsgálja Magyarországot.

A három nagy hitelminősítő közül a Moody's és a Fitch tart érvényben pozitív kilátást a magyar adósbesorolásokra.

Mindhárom cég egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - az S&P és a Fitch "BB plusz", a Moody's "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×