eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Recesszió közelében a magyar gazdaság: "ez elég kiábrándító"

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a bruttó hazai termék 2007-ben 1,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, míg az infláció januárban 7,1 százalékos volt az előző év hasonló időszakához képest. Madár István, a portfolio.hu elemzője szerint elsősorban előbbi "elég kiábrándító" adat.

A bruttó hazai termék (GDP) 2007-ben 1,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Tavaly az utolsó negyedévben a gazdasági növekedés 0,8 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az előzetes adatok alapján.

A portfolio.hu elemzője szerint a szakemberek jobb GDP-eredményre számítottak. Elsősorban az utolsó negyedéves adat alacsonyabb az előzetesen vártnál, hiszen a konszenzus 1 százalék volt, bár voltak pesszimistább elemzők is.

"Ez elég kiábrándító" adat - vélte Madár István az InfoRádióban, hozzátéve, hogy az 1,3 százalékos éves növekedés 1995 óta a legalacsonyabb. Az elemző szerint inkább stagnálásról beszélhetünk, "igen-igen közel vagyunk a recesszió állapotához", még azt sem lehet egészen kizárni, hogy a magyar gazdaság tavaly az év közepén recesszióban volt.

A portfolio.hu elemzője hangsúlyozta, hogy az üzleti szektor sem teljesít megfelelően, így az építőipar masszív zuhanása, a szolgáltató szektor stagnálás közeli helyzete is hozzájárult az éves eredményhez.

A várakozásoknak megfelelő az infláció

Az inflációról szólva Madár István azt mondta: a 7,1 százalékos januári éves adat hajszálpontosan megegyezik a várakozásokkal. Az elemző szerint a maginfláció talán magasabb lett a vártnál, ami nem igazán jó.

A január mindig nagyon bizonytalan, ekkor zajlanak a nagyobb áremelések - hangsúlyozta ugyanakkor az elemző, kiemelve, hogy alaposan meg kell vizsgálni a KSH számait.

A lakosság a valósnál mindig magasabb inflációt érez, ráadásul az utóbbi időben erősödött ez az inflációs érzet, aminek oka, hogy a mindennapi életben a megélhetést jelentő termékek és szolgáltatások ára (azaz az élelmiszereké és a rezsié) az átlagosnál erősebben nőttek.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×