eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

A vártnál sokkal jobb a hiányadat

Az államháztartás ESA-hiánya tavaly a GDP 5,7 százaléka körül alakult a tervezett 6,8 százalékkal szemben - jelentette be Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kockázatokat is figyelembe véve a hiány 5,5-5,8 százalék között alakult.

A bizonytalanságot az okozza, hogy egyelőre csupán a központi kormányzat pénzforgalmi adatai véglegesek.

Az államháztartás pénzforgalmi, önkormányzatok nélkül számított hiánya a GDP 5 százalékát tette ki. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az eredményszemléletű hiány 2006-ban a GDP 9,2 százaléka volt.

Veres János a 3 százalékpontot meghaladó egyensúlyjavulás főbb tényezői közé sorolta egy korábbi adósságátvállalást, az alacsonyabb kamatkiadásokat, a magasabb adó- és járulékbevételeket, illetve a gazdaság fehéredését.

Ismertette: 2006 utolsó negyedévében olyan adósságok átvállalására került sor, amelyeket a konvergenciaprogram alapján 2007-re tervezett a költségvetés. Ez a GDP 0,4 százalékpontjával javította az egyenleget.

Az alacsonyabb kamatkiadások miatti megtakarítás is 0,4 százalékpontot tesz ki.

A vártnál magasabb adó- és járulékbevételek, valamint kamatbevételek GDP-arányosan 1,4 százalékpontos javulást eredményeztek, ugyanakkor a kiadási többlet a GDP 0,7 százalékát teszi ki, az egyenleg tehát 0,7 százalékpontos javulást eredményezett.

A többletbevételek 362 milliárd forintot, a többletkiadások 73 milliárdot tettek ki. A többletbevételekből 30 milliárd a társasági adóból, 80 milliárd a jövedéki adóból, 70 milliárd az szja-ból származik, járulékokból pedig 130 milliárdos többlettel számolnak. A kamatbevételek többlete 45 milliárd forint.

A többletkiadások közül 75 milliárd kapcsolódik a nyugdíjakhoz, 70 milliárd a 13. havi bérhez, 60 milliárd a MÁV-hoz és 70 milliárdot tesz ki az intézményi többletkiadás.

Utóbbi a 20 milliárdos maradvány csökkenésből, a felülről nyitott előirányzatok 50 milliárdos többletkiadásából származik. Ebből 40 milliárd forintot tesz ki a VPOP és az APEH érdekeltségi többlete az előirányzatok túlteljesítése miatt.

Kiadási megtakarítások is keletkeztek: az alacsonyabb uniós befizetés 25 milliárdos, a gyógyszer- és táppénz kiadásoknál 35 milliárdos, egyéb kiadásoknál pedig 37 milliárdos megtakarítás jelentkezett.

A gazdaság fehéredésének hatása 80 milliárd forintra tehető, ebből 25 milliárdot tesz ki a jövedéki adóbevételi többlet, 5 milliárd forintot az áfa és 50 milliárdot az szja- és járulékbevétel.

A magángazdaság jobb teljesítménye 30 milliárd forintos többletet eredményezett a társasági adóbevételeknél - mondta a pénzügyminiszter.

Az infláció hatása a pénzforgalmi áfa-bevételeknél 5 milliárd forintot tett ki, eredményszemléletben a 40 milliárdos áfa-bevételi többletből 30 milliárd forintot az infláció magyaráz.

A béremelkedésből származó többlet-járulékbevétel 152 milliárd forint.

Veres János hangsúlyozta: 2008-ban is fegyelmezett költségvetési gazdálkodás folyik majd, így lehetséges a konvergenciaprogramban megfogalmazott célok elérésére, 2009-re az államháztartás hiányának a GDP 3 százaléka körüli szintre mérséklése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×