eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Mennyit fizetünk a külföldi mobilozásért?

Immár az összes európai uniós mobilszolgáltató eleget tett kötelezettségének, és megküldte az Európai Bizottságnak az eurotarifával kapcsolatos információkat. Korábban ugyanis a 95 cég közül mindössze 74-en válaszoltak időben a testületnek. Az eurotarifa maximálja a külföldön indított és fogadott hívásokért kiszámlázható díjakat.

Árgus szemekkel figyeli a jövőben az Unió a mobilszolgáltatókat. Azt ellenőrzik majd, hogy az előfizetők megfelelő színvonalú szolgáltatást kapnak-e, illetve ellátják-e őket a szükséges információkkal.

Az Európai Bizottság fontosnak tartja, hogy mindez felhasználóbarát legyen. A testület egyébként alig egy év alatt vitte keresztül azt az új szabályt, amely maximálta a roaming-díjakat.

A külföldön fogadott hívásért legföljebb nettó 24 centet, azaz mintegy 60 forintot, hívás kezdeményezéséért pedig maximum 49 centet, azaz kb. 120 forintot számlázhatnak ki.

A horvát és a török tengerpartra nem érvényes

Ez a korlát azonban csak az Unión belül érvényes. Tehát ha valaki a horvát vagy török, vagy a tunéziai tengerpartról telefonálna, akkor továbbra is az eddigi díjak szerint teheti azt meg.

Az Európai Unióban működő mobilcégeknek július végéig kellett közzétenniük az eurotarifa díjait. A Bizottság csak a plafont határozta meg, és arra biztatta a szolgáltatókat, hogy olcsóbb tarifákat kínáljanak.

Ezt azonban csak kevesen fogadták meg. Magyarországon például a bruttó díjak mindhárom cégnél azonosak, és a megszabott uniós maximumot veszik alapul.

Egyes szolgáltatók kivárnak

Augusztus utolsó napja az, amikor a cégeknek biztosítaniuk kell az eurotarifát. Szeptember végétől pedig minden ügyfél automatikusan ezt veheti igénybe. A szolgáltatók egy része már alkalmazza is az új díjakat, többen azonban kivárnak, és csak a határidő előtt 1-2 nappal indítják el az új szolgáltatást.

Fontos tudni, hogy a szabályozás nem érinti - legalábbis egyelőre - a rövid szöveges üzeneteket, az sms-eket, és a multimédiás üzeneteket, azaz mms-eket. Ezek költségét a Bizottság nem maximálta.

Egyébként a hívásdíjak az elkövetkező években tovább csökkennek, 2009-ben pedig fölülvizsgálják a rendszert.

Csak négy tagállamban nincs olcsóbb lehetőség

A bizottság nemrég külön honlapot is létrehozott, amelyen a tudnivalókat ismerteti, illetve külön táblázatot is készített a 95 uniós szolgáltatóról, hogy azok megfelelően teljesítették-e a kötelezettségeiket.

Az összesítésből az is kiderül, hogy a 27 tagállam közül 23-ban van olyan szolgáltató, amely a meghatározott maximum díjnál olcsóbban kínálja a barangolást külföldön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 19:39
×
×
×
×