eur:
394.6
usd:
354.87
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

"Nem uralkodhatnak a dzsungel törvényei"

A világ pénzügyi piacain eluralkodott pánik miatt a Nicolas Sarkozy francia elnök és Romano Prodi olasz miniszterelnök is komolyabb állami piacszabályozást szeretne.

A francia elnök és az olasz miniszterelnök szabadságát megszakítva nyilatkozott az ügyről, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a válság miatt a G7-ek pénzügyminiszterei az októberre tervezett washingtoni csúcstalálkozó előtt összeülnek.

Nicolas Sarkozy az Egyesült Államokban tölti szabadságát, ott érte utol az RTL rádió munkatársa, akinek elmondta: a világgazdaság kivételesen jó állapotban van, és képes különösebb megrázkódtatás nélkül átvészelni a mostani válságot.

Csütörtökön az európai tőzsdék egyetlen nap alatt több mint 3 százalékot estek: erre négy éve nem volt példa.

A francia elnök kijelentette: a kormányok ebben a helyzetben sem tehetetlenek. Amit pedig szerinte tenniük kell, az a szabad verseny megőrzése mellett a nyerészkedés visszaszorítása.

"Meg kell érteniük, hogy én ragaszkodom a szabadság gondolatához, de ez semmiképpen sem jelentheti azt, hogy a dzsungel törvényei uralkodjanak" - mondta a francia államfő.

"Olyan gazdaságot szeretnék, amely az értékteremtőknek és a bérükért megdolgozó embereknek ad teret, nem pedig a spekulációnak" - fűzte hozzá Nicolas Sarkozy.

A francia elnök arról is beszélt, hogy a francia gazdaság számos más európai országénál jobb állapotban van, és a mostani pánik nem rendítheti meg.

Romano Prodi olasz kormányfő, aki szintén szabadságát megszakítva beszélt a válságról, egyetért Sarkozy javaslataival. Szerinte az európai központi bank beavatkozása - amikor közel százmilliárd eurót pumpált a nemzetközi pénzrendszerbe - jó döntés volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×