eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Szeptemberben már nem fizethetünk a régi ezressel

A Magyar Nemzeti Bank augusztus 31-én bevonja azokat az ezerforintos bankjegyeket, amelyeket még 2006 előtt bocsátott ki. Szeptembertől már csak olyan ezressel fizethetünk a boltokban, amelyeken hologramos fémcsík és irizáló sáv van. A régiek azonban 2027-ig beválthatók.

A jegybank 2006 áprilisában olyan ezerforintos bankjegyeket bocsátott ki, amelyeken egy hullámosan futó, vörösréz színű hologramos fémcsík, valamint egy irizáló sáv van.

Ezek a bankjegyek biztonságosabbak, nehezebben hamisíthatók - mondta el az InfoRádióban Ferenczi Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank emissziós szolgáltatások vezetője.

Jelenleg 45 millió darab ezres van forgalomban, ennek nagyjából egynegyede lehet régi típusú.

A jegybank főosztályvezetője azonban hangsúlyozta: nem kell azonnal elkölteni az ezreseinket, mivel a Magyar Nemzeti Bank még 20 évig, egészen pontosan 2027. augusztus 31-ig becseréli a régi bankókat.

Az 1998 és 2004 közötti évszámú bankókat azonban még legalább fél évig a posták, a kereskedelmi bankok és a takarékszövetkezetek is beváltják.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×