eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Nyugodtabbak a tőzsdék, de lehet sokkal rosszabb is

Az elmúlt hét tőzsdepánikja után, úgy tűnik, mostanra megnyugodtak a kereskedések, így a BUX is. A portfolio.hu elemzője szerint nem valószínű, hogy a következő két hónapban globális gazdasági visszaesést okozzon a bankok közötti bizalmatlanság. Takács Szabolcs úgy véli: addigra megnyugszanak a piaci viszonyok.

A múlt hét végi tőzsdepánik oka az volt, hogy az egyik legnagyobb eurózóna-beli bank, a BNP Paribas arról adott hírt, hogy a hektikus piaci környezet miatt három befektetési alapjánál felfüggesztette a nettó eszközérték-kalkulációt - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Takács Szabolcs közölte: korábban több amerikai befektetési bank is beszámolt arról, hogy befektetési alapjai csődöltek be, a befektetők pedig az Európából érkező hírek hatására arra számítottak, hogy a BNP Paribas alapjaival sem lesz majd másképp.

Nyugodtabb a hangulat

Úgy gondolták, hogy az amerikai hitelpiaci válság begyűrűzött Európába is, ennek hatására pénteken nagymértékben zuhantak az itteni részvényindexek - tette hozzá a szakértő.

Többszöri jegybanki beavatkozás után pénteken este az amerikai részvénypiacok már nem zártak olyan alacsonyan, mint azt a befektetők korábban gondolták, ennek lehet a hatása, hogy a hétfői európai kereskedés is nyugodtabb - mondta Takács Szabolcs.

Kellett a beavatkozás

A szakértő közölte: a piaci hangulat megnyugtatása érdekében mindenképpen szükség volt a jegybanki beavakozásra, mivel Európában a 4 százalékos alapkamat ellenére közel 6 százalékra szöktek fel a bankközi kamatok.

A pénzintézetek nem merték kihelyezni a hiteleiket, hiszen korábban már olyan piaci szereplők is csődöt jelentettek, amelyekről nem gondolták volna, hogy ilyen helyzetbe kerülhetnek. A bizalomvesztés odáig vezetett, hogy a forrás szűkében lévő bankok akár 6 százalékos kamatot is hajlandóak voltak megadni, ekkor avatkozott be az Európai Központi Bank - fűzte hozzá a portfolio.hu elemzője.

A pesszimisták szerint a bankok közötti bizalmatlanság magasan tarthatja a kamatokat, ez pedig a következő hónapokban globális gazdasági visszaesést is okozhat, Takács Szabolcs azonban úgy véli: szeptemberre, októberre megnyugodnak a piaci viszonyok.

Hanganyag: Zsámboki Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×