eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

A MOL az OMV-t és a Lukoilt megelőzve vette meg a Tifont

A horvát közszolgálati médium úgy értesült, hogy 150 millió eurót, azaz mintegy 37,5 milliárd forintot fizetett a MOL a horvát Tifon benzinkúthálózatért. Déli szomszédunknál úgy tudják: a MOL az osztrák OMV-t, az orosz Lukoilt és a szlovén Petrolt előzte meg.

A legnagyobb horvát magán benzinkút-hálózatot vette meg a MOL. A Tifon mintegy 500 embert foglalkoztat, és jelenleg 36 kutat üzemeltet forgalmas csomópontokon, az év végéig pedig további 20 nyitását tervezi.

Aki már járt a horvát tengerparton, az az autópályák mellett találkozhat a citromsárga-fekete színű kutakkal, ahol azért mintegy 15-20 százalékkal magasabb az üzemanyag ára, mint a szintén a MOL érdekeltségébe tartozó INA kutaknál.

A Tifon tulajdonosa egyébként az az Ivan Cermak tábornok, akit háborús bűnök elkövetésével vádolnak. A volt katona ellen a Hágai Nemzetközi Törvényszék adott ki elfogatóparancsot.
A gazdag üzletember önként ment Hágába még 2004-ben, hogy tisztázza magát a vádpontok alól, amelyek között a civilek ellen elkövetett erőszak, köztük gyilkosság, kivégzés, fosztogatás, és magánvagyon önkényes rombolása is szerepel.

Ivan Cermak volt az, aki részt vett a horvátországi szerbek szakadár államának központja, Knin városának fölszabadításában.

A horvát lapok megjegyzik, hogy a Tifon kútjai stratégiailag fontos helyeken találhatóak. A Poslovni Dnevnik című üzleti napilap kiemeli, hogy a tranzakciót még a gazdasági versenyhivatalnak jóvá kell hagynia.

Az index.hr internetes portál is címlapon foglalkozik a vásárlással. A tudósítás szerint a felvásárlás összhangban van a MOL növekedési céljaival.

A Jutarnji List című napilap internetes kiadása hosszabb cikket közöl a tranzakcióról. A lap megjegyzi: a magyar vállalat az osztrák OMV, az orosz Lukoil és a szlovén Petrol elől szerezte meg a Tifont. A MOL-nál az InfoRádió megkeresésére üzleti titokra hivatkozva nem kívánták kommentálni az értesülést.

A Jutarnji List cikke szerint 9 hónapja folytak a tárgyalások, és a MOL sikere mögött politikai akarat is meghúzódik. A lap megjegyzi: februárban még az OMV vásárlási szándékáról lehetett hallani, majd márciusban a Tifon egyik vezetőségi tagja határozottan állította: nem eladó a vállalat. Az újság a MOL-t idézve azt írja: a felvásárlást a horvát kormány is támogatja.

A horvát lapok a vételárral kapcsolatban annyit jegyeznek meg, hogy sem az eladó, sem pedig a vevő nem tette közzé, mennyiért cserélt gazdát a kúthálózat. A horvát szerint Ivan Cermak legalább 150 millió eurót, azaz mintegy 37.5 milliárd forintot kapott a Tifonért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 16. 18:26
×
×
×
×