eur:
395.2
usd:
358.04
bux:
72425.57
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Gyurcsány elégedett az MNB-vel

A magyar kormány tiszteletben tartja és erősíteni fogja a jegybank függetlenségét - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Bankszövetség konferenciáján, hozzátéve, hogy a függetlenség nem feltétlenül jelent szembenállást.

A kétszintű bankrendszer 20 éves évfordulója alkalmából rendezett konferencián a kormányfő progresszívnek nevezte az elmúlt időszakot jellemző együttműködést.

A bankrendszert illetően kifejtette: a szektor jelentősen hozzájárult a magyar gazdaság sikeres átalakulásához.

Gyurcsány Ferenc a banki szolgáltatások további fejlődéséhez szükségesnek nevezte a verseny és az átláthatóság növelését, a költségek csökkentését.

Veres: egyszerűsödik az adóteher

A vállalkozások számára jövő évtől egyszerűsödő adórendszerről beszélt pénzügyminiszter.

Veres János kijelentette: érdemben van rá lehetőség, hogy az elkövetkező hetekben áttekintsék az élőmunkát terhelő és a fogyasztási jellegű adók, illetve a vagyoni közterhek arányát és mértékét, továbbá az ökoadók szerepét.

Jelezte, hogy a kormány a vállalkozásokkal egyetértésben kialakított konkrét javaslatokról június végén számol be.

A miniszter úgy fogalmazott: annyi biztos, hogy jövőre számottevően kevesebb darab és kevesebb sorral rendelkező adóbevallást kell a vállalkozásoknak készíteniük.

Simor: 2009-ben lesz 3 százalék az infláció

Míg 2007 a kiigazításé, a következő két év a konszolidáció időszaka lesz, lassuló inflációval és lassan gyorsuló GDP-növekedéssel - mondta a jegybankelnök.

Simor András megerősítette: a 3 százalékos inflációs cél a korábban előrejelzettnél később, nem 2008 végére, hanem inkább 2009 elejére teljesülhet.

Hozzátette, hogy az infláció alakulásának szempontjából veszélyt jelenthet a magas bérnövekedési ütem.

A versenyszférában tapasztalt 10 százalékot meghaladó bérnövekedésnek csak mintegy 1-2 százaléka származik a jövedelmek kifehéredéséből - mondta a jegybank elnöke.Surányi: Mérsékeljék az adókulcsokat

A magyar bankrendszer nyereségessége - összehasonlítva más európai bankokéval - nem indokolja, hogy különadókkal sújtsák, a szektor növekedésének visszafogása egyben a gazdaság visszefogását is jelenti - mondta Surányi György volt jegybankelnök.

A CIB Bank elnöke, az Intesa Sanpaolo közép-kelet-európai igazgatója hangsúlyozta: a verseny erősítésére nem csak a bankrendszernek, de az egész gazdaságnak szüksége van.

Ezt rövid távon nem - az egyébként helyesen elindított - reformok, hanem az újraelosztás mértékének csökkentése jelentheti - tette hozzá.

Surányi György a már megkezdett reformok továbbvitele mellett kulcskérdésnek nevezte az adórndszer átfogó reformját: ezen belül az adókulcsok mérséklését és az adóalap szélesítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×