eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

GKI: 3-3,5 százalékkal csökkennek a reálkeresetek

Idén a kormány által tervezettnél is gyorsabban csökkenhet az államháztartás hiánya, a reálkeresetek pedig 3-3,5 százalékkal lesznek kisebbek a tavalyinál - derül ki a GKI és az Erste Bank előrejelzéséből.

Más elemzők kilenc százalék körüli előrejelzéséhez képest a GKI úgy véli, hogy a tavaszi hónapokban az infláció 8,5 százalék körül tetőzhet, majd fokozatosan csökken a drágulás üteme, és év végére már csak 4,5 százalékot tesz ki.

A bruttó keresetek a tavalyi 8,5 százalékos növekedés után idén közel nyolc százalékkal nőhetnek, a nettó keresetek már csak öt százalékkal, és az inflációt is beleszámítva a reáljövedelmek 3-3,5 százalékos csökkenése várható.

Az államháztartás hiánya a kormány tervei szerint a GDP 6,8 százalékára mérséklődne idén a tavalyi több mint tíz százalékról, ám a GKI ennél is valamivel jobb adatra, 6,5 százalékos GDP-arányos hiányra számít.

A kutatóintézet úgy véli, hogy április-májusra csökken a politikai feszültség, jobban körvonalazódnak a reformok és mindezek hatására az euró árfolyama a 250 forint körüli szinten stabilizálódik, a tavalyi átlagos 264 forint 30 fillérhez képest.

Ami a jegybank kamatpolitikáját illeti, a GKI a monetáris tanács összetételének változása után úgynevezett "józan galamb" hozzáállást valószínűsít, vagyis nem számíthatunk agresszív kamatváltozásokra. Ez számokra lefordítva azt jelenti, hogy az év első felében marad a nyolc százalékos kamatszint, amely év vége felé, az inflációs hullám levonulása után 6-6,5 százalékra csökkenhet.

Folytatódik a külkereskedelmi mérleg hiányának három éve tartó, egyenletes csökkenése és a tavalyi 2,1 milliárd euróhoz képest idén már csak egy milliárd euró körüli hiányt mutathat az egyenleg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×