eur:
394.4
usd:
355.77
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Az EU-ban Luxemburgban a legmagasabb a minimálbér

Az Európai Unióban 1400 euró, azaz csaknem 390 ezer forint a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb minimálbér között.

A rangsort Luxemburg vezeti 1500 euróval, a sereghajtó pedig Lettország 129-cel. Magyarországon 247 euró a minimálbér.

Rácz Margit, a Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója az InfoRádióban elmondta, hogy a minimálbér nem pontos fokmérője egy-egy ország gazdasági fejlettségének.

Ha egy ország szegényebb, akkor az az árakban és a bérekben is megmutatkozik, de ennél szorosabb összefüggés nincs - mondta a szakértő.

Rácz Margit kitért arra is, hogy bizonyos országokban - így Németországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában - nincs államilag garantált minimálbér, és nincs is szükség erre.

A Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója kifejtette, hogy a minimálbér emelése a feketegazdaságot erősíti, de azt nehéz megjósolni, hogy több állam is csatlakozik-e a fent említett országokhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Egy akár csak 20, de keleten több mint 30 százalékos támogatottságú pártot levegőnek nézni nem lehet, ez a demokrácia szempontjából súlyos károkat okot – mondta a német pártoknak az AfD-hez való viszonyulásáról Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A korábbi berlini nagykövet beszélt a két egykori keletnémet tartomány választási eredményeinek hátteréről, s a migrációs kérdés kezelésének nehézségeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 14:25
×
×
×
×