eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

111 ezer havi fix

Az idén az első negyedévben a GDP 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző évinél gyorsabb bővülés a bruttó állóeszköz-felhalmozásra, az élénk exportra és az ipari termelésre támaszkodott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítéséből.

A KSH szerint a termelési oldalról az élénkülés teljes egészében az iparnak köszönhető, amely az első négy hónapban átlagosan 10 százalékkal növelte termelését.

A bruttó hazai termék alakulásáról közzétett részletes adatok minimálisan felfelé módosították az első becslést, és tavalyhoz képest gyorsuló növekedésről tanúskodnak.

A bruttó hazai termék legnagyobb hányadát kitevő lakossági végső fogyasztás volumennövekedése három évi mérséklődés után az első negyedévben kissé gyorsult tavalyhoz képest, de így is alacsonyabb maradt a GDP bővülésénél.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete január-áprilisban 169.300 forint, a nettó kereset pedig 111.300 forint volt. A nemzetgazdaság egészében ez a reálkereset 5,7 százalékos növekedését jelenti 2005 első négy hónapjához képest. A versenyszférában gyorsabban nőttek a nettó keresetek, mint az állami szférában.

A Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint az államháztartás pénzforgalmi szemléletű egyenlege a helyi önkormányzatok nélkül az év első öt hónapjában az egy évvel korábbinál 143 milliárd forinttal magasabb, 981 milliárd forintos hiányt mutat.

A munkaerőpiacon a 2006. március-májusi időszakban markáns változást jelentett, hogy a foglalkoztatottak száma - 3,928 millió - a mintavételi hibahatárt meghaladó mértékben, 42 ezer fővel emelkedett a 2005. március-májusi időszakhoz képest.

A munkanélküliek száma 309 ezret tett ki, egy év alatt viszonylag mérsékelten, 7 ezer fővel nőtt, így a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal, 7,3 százalékra emelkedett, ugyanakkor a 2005. december-2006. februári értékhez képest fokozatosan mérséklődött.

A fogyasztói árak előző hónaphoz viszonyított emelkedése májusban 1 százalékos volt. Ez túlnyomórészt az élelmiszerek 2,5 százalékos és az egyéb cikkek 1,5 százalékos drágulásából adódott.

Címlapról ajánljuk

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Íme az olimpia igazi győztesei: hogyan teljesített valójában Magyarország?

Íme az olimpia igazi győztesei: hogyan teljesített valójában Magyarország?

Az olimpiai játékok a mai napig a világ egyik legnagyobb sporteseménye. Az emberek általában azokat a versenyszámokat követik figyelemmel, ahol hazájuk sportolóinak van esélye az éremszerzésre. Azonban az érmek megszerzése csak néhány ország számára gyakori esemény, az országok többsége általában érem nélkül zárja az olimpiát. Ezért is tud különösen emlékezetes lenni egy nemzet számára, ha megszerzi első olimpiai érmét, pláne ha az arany, mint ahogy az például Fidzsi-szigetek esetében is történt férfi rögbiben a 2016-os Rio-i játékokon. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy mely országok tudják erőforrásaikhoz képest a leghatékonyabban megszerezni az érmeket a nyári olimpiai játékokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×