eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

A gyógyszergyártók sötét titkai

Az emberek egészségét veszélyeztetik a gyógyszergyárak - áll abban a jelentésben, amelyet hétfőn hoz nyilvánosságra a Consumers International. A nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet szerint a gyógyszergyárak megvesztegetik az orvosokat és sokszor elhallgatják a termékeikkel kapcsolatos vizsgálatok eredményeit.

A szükségesnél kevesebb tényt közölnek a betegekkel a gyógyszergyárak, amelyek megpróbálják titokban tartani marketingeszközeiket is - áll abban a jelentésben, melyet hétfőn tesz közzé a Consumers International (CI).

A világ fogyasztóvédelmi szervezeteit tömörítő társaság szerint "a felelőtlen marketinges gyakorlatok komoly, állandó és széleskörű gondot jelentenek a gyógyszeriparban".

Fontosabb a marketing mint a kutatás

A CI a világ húsz legnagyobb gyógyszergyárának gyakorlatát vizsgálva erélyesebb kormányzati beavatkozást és vállalati rendteremtést szorgalmaz. A szervezet szerint a legtöbb ember bízik orvosában, ugyanakkor nem lehet helye a elégedettségnek, amikor a gyógyszergyárak kétszer annyit (60 milliárd dollárt) költenek marketingre, mint kutatásra, ugyanakkor legtöbbjük nem hajlandó információt adni arról, hogy miként reklámozzák termékeiket.

"Aggodalomra ad okot, hogy irracionális gyógyszerhasználathoz vezethet az a gyakorlat, amivel a gyárak az orvosoknak hirdetik a termékeiket" - mondta Richard Lloyd, a CI igazgatója.

Konferencia a Riviérán

Egyes nagy gyógyszergyárak gyakorlatával kapcsolatban már a szabályozó szervezetek is felemelték a szavukat. Akadt olyan multinacionális cég, amely úgy próbálta népszerűsíteni a termékét, hogy repülőjegyet, szállást és színházi belépőt biztosított orvosoknak egy, a francia Riviérán megrendezett konferencia keretében.

Egy másik cég, a GlaxoSmithKline esetében a német és az olasz hatóságok is vizsgálatot folytatnak, azzal gyanúsítva a vállalatot, hogy az összesen 5600 orvost (1600 németet és 4000 olaszt) korrumpált mintegy 228 millió euró törvénytelen ajándék segítségével. A cég azóta bejelentette, hogy belső szabályzatot hozott létre.

Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×