eur:
386.04
usd:
355.6
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Drágulnak a svájci frank hitelek törlesztőrészletei

A negyed százalékpontos svájci kamatemelést követően hosszabb távon drágulnak a svájci frankban igényelt hitelek törlesztő részletei Magyarországon is, ám ennek mértéke és ideje banktól és konstrukciótól függően eltérő lehet - mondták az MTI által megkérdezett elemzők csütörtökön.

A Svájci Nemzeti Bank csütörtökön negyed százalékponttal emelte irányadó kamatszintjét, a döntést a gazdaság növekedésének gyorsulásával indokolták.

A svájci jegybank elnöke, Jean-Pierre Roth a döntés után úgy nyilatkozott, hogy "még nem értük el a normális kamatszintet".

Pintér András, az Inter-Európa Bank elemzője emlékeztetett arra, hogy a kamatemelés később és közvetettebb módon jelentkezik a törlesztő részletekben mint az árfolyamváltozás. A már svájci frankban eladósodottakat a kamatemelés most nem, csak a kamatperiódus végén érinti, aki azonban még a hitelfelvétel előtt áll, annak várhatóan magasabb kamatot számít majd fel a bank.

Pintér András ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyes hitelkonstrukció határozza meg azt, hogy változnak-e és milyen mértékben a törlesztő részletek.

Hasonlóan vélekedett Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzője is, aki szerint a várható további kamatemelések ellenére is folytatódik majd jövőre devizahitelek iránti igény növekedése. Az elemző 2006 végéig további 50 bázispontos svájci kamatemelést valószínűsít. Bár várakozásaink szerint az MNB csökkentheti jövőre az alapkamatot, a forint és a deviza alapú hitelek között a kamatkülönbözet jövőre is jelentős lesz - mondta az elemző.

Az MNB összesítése szerint az idén október végén a lakosság éven túli, 2.200 milliárd forintot meghaladó lakáshitel-állományából 36 milliárd forintot tett ki az euró és 371 milliárd forintot az egyéb devizaalapú hitel. Az 5 éven túli, szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében 53 milliárd forint az euró-, és 220 milliárd forint az egyéb devizaalapú hitel.

Az irányadó kamatszint Svájcban 2003. márciusban érte el mélypontját, 0,00-0,75 százalékos iránysávval. Az emelés tavaly júniusban kezdődött, 0,00-1,00 százalékra, majd tavaly szeptemberben folytatódott, 0,25-1,25 százalékra.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Lázár János: Magyarország nem lesz senkinek a leányvállalata!

Lázár János: Magyarország nem lesz senkinek a leányvállalata!

A kínai elnök látogatása nem a magyar függetlenség feladásáról szól, hanem pont a magyar szuverenitás erősítését jelenti - jelentette ki a Portfolio-nak adott interjújában Lázár János építési és közlekedési miniszter, majd aláhúzta: a kínai-magyar kapcsolatok erősítése nem politikai rögtönzés alapján történik, tudatos stratégia szerint halad előre. Meglátása szerint az EU nem tudja eldönteni, hogyan viszonyuljon Kínához. A tárcavezető beszélt arról is, hogy Európa gazdag, de már gyenge, a korábbi gazdasági modell már nem érvényes az unióban, a régi képletet kidobták, de még nincs helyette új megoldóképlet és rémisztőnek nevezte, hogy a blokk katonailag értelmezhetetlen erőt képvisel. Az interjú során szóba került a Budapest-Belgrád vasútvonal, a V0 vasútvonal kínai megvalósítása, általánosságban a kínai tőke szerepe, Magyarország mint gazdasági kulcsállam, az autóúthálózat fejlesztése, valamint az orosz-ukrán háború következményei, a várható szimbolikus jelentőségű beruházások a szűk költségvetési keretek közepette. Jelezte azt is a miniszter, hogy 2025 nyarára kész lesz a Budapest-Belgrád vasútvonal teljes vasúti pályája. Annak a reményének adott hangot, hogy a háború után lennie kell európai-orosz energetikai együttműködésnek, és ebben Magyarország közvetítő lehet. Az interjúban Lázár János elismerte, hogy a legnagyobb magyar tulajdonú építőipari cégek megerősödésében nagy szerepet játszottak az állami beruházások, szerinte ez legitim mód volt, ugyanis stratégiai érdek a szektor magyar kézben tartása. Ezen a ponton azonban az állam és a piaci szereplők kapcsolata korszakváltáshoz érkezett elmondása szerint.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 04:30
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×