A legnépszerűbb ünnepi ételek eltartásáról állított össze hasznos tudnivalókat a blikk.hu hu egy életmódmagazin alapján.
Töltött káposzta
Hűtőben 4-5 napig is finom marad, sőt, az ízek összeérnek, így sokak szerint még finomabb lesz. Mélyhűtőben pedig akár 2 hónapig is eltartható.
Halászlé
A frissen készült halászlé hűtőben 2-3 napig biztonságosan tárolható. Fagyasztva az eltarthatóság jelentősen meghosszabbodik: akár 2-3 hónapig is, ha jól záródó edényben fagyasztjuk le.
Kocsonya
A kocsonya hűtőben tárolva 3-4 napig fogyasztható. Fontos, hogy hidegen, légmentesen lefedve kell tárolni, mert a zselatinos réteg könnyen megromlik a levegőben lévő mikrobák miatt.
Mézeskalács és linzer
A mézeskalács hetekig, sőt, megfelelő tárolás mellett akár hónapokig is fogyasztható, mivel alacsony a nedvességtartalma. A linzer 1-2 hétig marad friss, ha légmentesen záródó dobozban tároljuk.
Bejgli és zserbó
A bejgli frissessége hűtőben 5-7 napig megőrizhető. A zserbó akár 1 hétig is eláll hűtőben, légmentesen zárva. Mindkét sütemény lefagyasztható, így később is élvezhetjük az ízüket.
Tatár beefsteak
Ez az étel frissen a legjobb. Hűtőben tárolva legfeljebb 1 napig biztonságos fogyasztani, mivel nyers húst tartalmaz, amely könnyen romlik.
Általános tanács még, hogy kis porciókat érdemes készíetni és akkor azok könnyebben lefagyaszthatók. Fontos még a a légmentes lezárás is.