eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Méhviasz íróka segítségével írott tojást készít Ambrus Andrea az erdélyi Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségpatakán 2024. március 23-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Felhívást tett közzé a Nébih, várják a húsvéti mesterműveket

Húsvéthoz közeledve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül nevű programja ismét meghirdette az immár hagyományos Húsvét zöldítő pályázatát. A részletekről Kasza Gyula programvezetőt kérdeztük.

A Maradék nélkül program a tudatos ünnepi készülődés jegyében idén is meghirdeti a Húsvét zöldítő pályázatát, amire április 5-ig várják a pályaműveket három – tojásfestés, locsolóversírás, maradékmentő receptek – kategóriában.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2016-ban indította el Maradék nélkül programját az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, amely azóta Magyarország nemzeti élelmiszerpazarlás-megelőzési programjává nőtte ki magát. Ennek keretében élelmiszer-pazarlás elleni tanácsokat osztanak meg, és egyben gyűjtenek is – mondta az InfoRádióban Kasza Gyula.

Voltaképp a Húsvét zöldítő pályázat is erről szól: minél több embertől szeretnénk fenntartható tojásfestési praktikákat összegyűjteni. „Persze az sem mindegy, hogy mit festenek a tojásra, várjuk a szellemes motívumokat.” A locsolóversek esetében a cél, hogy azok elgondolkodtassanak másokat, vagy legalább megnevettessenek, és ezzel hívják fel a figyelmet az élelmiszer-pazarlás megelőzésre – mondta a programvezető. A harmadik kategória a maradékmentő receptek népszerűsítésének ad teret: itt olyan kreatív – fotóval dokumentált – recepteket várnak, amelyek elkészítéséhez a húsvéti maradékokat használták fel a pályázók. A nyertes pályaműveket a Nébih jövőre egy hulladékmentes húsvéti receptgyűjteményben kívánja megjelentetni – ismertette a szakember. Annál is inkább, mert a Nébih tavaly augusztus 20-ra megjelentetett, a Kenyér második élete című szakácskönyve is nagy népszerűségnek örvendett a letöltési számok alapján.

A programigazgató a tojásfestést, -díszítést illetően kitért arra is, hogy ezekhez maradékokat is fel lehet használni, például a céklának és vöröskáposztának, vagy a beáztatott vöröshagyma héjának a leve mind-mind kiválóak erre a feladatra. Viszont ha már tojást festünk, akkor érdemes kitérni arra is, hogy mi lesz a sorsa a tojásoknak – jegyezte meg Kasza Gyula. Főtt tojást a festés után két óránál többet ne tartsuk szobahőmérsékleten, mert onnantól kedve az élelmiszer-biztonsága, vagyis a fogyaszthatósága már erősen véleményes, vagyis a locsolóvárás szüneteiben kerüljenek vissza a hűtőszekrénybe. Amennyiben nem zöldséglevelekkel festünk, mindenképpen ételfestéket használjunk, mert a mérgező anyagok át tudnak szivárogni a héjon, és a tojás elfogyasztása betegséghez vezethet – húzta alá.

A pályázóknak érdemes lehet amúgy ellátogatniuk a maradeknelkul.hu-ra, ahol a Nébih által javasolt praktikák is megtalálhatók, amik továbbgondolhatók, továbbfejleszthetők a pályázatoknál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×