eur:
396
usd:
369.6
bux:
71892.29
2024. július 2. kedd Ottó
Ripe dry split walnut close up/Getty Images
Nyitókép: Olga Shumytskaya/Getty Images

Feltámadt hamvaiból a dió, bőséges termés ígérkezik

Elég csapadékot kaptak nyáron a diófák, ki tudtak telni a szemek.

A közepesnél jobb termés várható az idén, amely mennyiségben is, de még inkább minőségben jelent majd előrelépést a tavalyi aszályos év után. A csapadékos tavasz és nyár miatt szépen ki tudtak telni a szemek a csonthéj kialakulásáig, ezért sok dió van a fákon, és nagy méretűek - írta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előrejelzése alapján a vaol.hu. Hajas Péter diótermelő is megfelelő gyümölcsméretről, szép szemekről számolt be a lapnak; mint mondta: soha rosszabbat.

A gazda úgy foglalta össze a jó eredményt, hogy a tavalyi aszály után nagyon jó, csapadékos tavaszunk volt, ami azért fontos a diónak, mert június 30-ig alakul ki a csonthéj. Ha nem kap elég csapadékot a fa, akkor a csonthéj apró marad, míg a nagy csonthéjban nagy magok helyezkednek el. Hangsúlyozta még a növényvédelem fontosságát is a baktériumoktól, gombáktól, kártevőktől, mint amilyen például a dióburok-fúrólégy. A tavaszi fagyok sem pusztítottak, így

a termelő szerint a mennyiségre és a minőségre sem lehet panasz, jó év az idei.

Szeptember 30-án kezdődött a betakarítás, ami gépesített, vagyis traktorra köthető hevederrel rázzák le a fákról a termést, a diót a fák alól szedik. Sokáig nem maradhatnak a földön a szemek, mert a minőségük néhány nap után már romlik, mielőbbi feldolgozást, mosást, szárítást igényelnek – magyarázza a gazdálkodó.

Az utolsó betakarítás október 20-a körül esedékes, utána kezdődhet a pucolás egészen december közepéig. Szerinte itt látszik, hogy a gépesítés mellett itt is szükség van az emberi kezekre. Ezt követően legközelebb a tavaszi metszéskor lesz majd feladat február végén, utána pedig ismét minden hónapban lesz valamilyen munka az ültetvénnyel a következő szüretig.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Közeleg a magyar pénzügyi szektor szereplőinek nagy találkozója

Közeleg a magyar pénzügyi szektor szereplőinek nagy találkozója

A teljes magyar pénzügyi szektor és a vállalati pénzügyesek nagy találkozójára fog sor kerülni szeptember 17-én Budapesten. A Portfolio Future of Finance 2024 konferenciáján bankok, vagyonkezelők, biztosítók és a pénzügyi szektor beszállítói fogják megvitatni a közeli és a távoli jövő pénzügyeit, kiegészülve a vállalati pénzügyesekkel, akik közül a legjobb a CFO of the year díjat veheti át. Nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×