eur:
393.21
usd:
354.07
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Nyitókép: Pixabay

Tankolás - már nem használható az egyik közismert trükk

Az üzemanyagok drágulásával időről időre felbukkan a használt sütőolajjal való - illegális - tankolás.

Leginkább a régi, adagolós dízelek tulajdonosai között akadt olyan, akinek volt bátorsága megkockáztatni, hogy éttermek vagy a háztartás használt étolaját töltse a kocsijába valamilyen arányban bekeverbe (bár beszámolók szerint volt, aki higítás nélkül öntötte nyáron a tankba). Mára azonban ezek az öreg kocsik nagyrészt kikoptak a forgalomból, így ez a spórolási trükk is visszaszorult.

A módszer amúgy eléggé babrás volt, először a prézli- és más darabok miatt napokig ülepíteni kellett, aztán szűrni, míg végül tárolni és bekeverni a használt olajat. A fő baj persze az, hogy az egész illegális: a belsőégésű motoros autók nem benzinkutakon forgalmazott üzemanyagokkal való tankolása szabálytalan, és adócsalásnak is számít.

Az Alapjárat portálnak kérdéseire válaszolva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megírta:

  • ha valaki nem hivatalos töltőállomásról beszerzett olajterméket tankol az autójába, akkor előtte - önadózással - jövedéki adót kell fizetnie, például a gázolajra megállapított jövedéki adó mértékével megegyezően.
  • a NAV a mobillaboratóriummal is megerősített közúti ellenőrzésein folyamatosan vizsgálja a szabványon kívüli üzemanyagok használatát. Ritkán, évente néhány alkalommal fordul elő olyan felderítés, ahol nem üzemanyagcélú terméket használnak fel.
  • ha NAV ellenőrzéskor ilyen üzemanyaggal működtetett gépjárművet talál, és a felhasználó korábban nem tett eleget adófizetési kötelezettségének, akkor a gépjárművezetőnek – jövedéki szabályozás szerint – a vagyoni hátrány mértékének kétszeresétől az ötszöröséig terjedő összeget, de minimum 30 ezer forint jövedéki bírságot kell fizetnie. Ha a gépjármű üzemanyagtankját – erre a célra – illegálisan át is alakították, akkor a NAV a gépjárművet elkobozhatja.
  • ha az autós külföldön tankolt sütőolaj és gázolaj keverékét használja, akkor a NAV több szempont (például származás, eredetokmánnyal igazolás) együttes teljesítésével vizsgálja a magáncélú behozatalt. Ha a saját célra felhasználhatóság nem igazolható, a magánszemélyt jövedékiadó-fizetési kötelezettség terheli és jövedéki törvénysértést követ el.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×