eur:
413.48
usd:
396.47
bux:
78741.84
2024. december 22. vasárnap Zénó
Nyitókép: Pixabay

Megváltoztatták a burgonyát: meglepő, de kulcsfontosságú tulajdonságot kaphatott

Plusz géneket adtak burgonyanövényekhez.

A spanyol Castilla-La Mancha Egyetem kutatói sáfrány géneket építettek be a burgonya növénybe, így lényegesen megnövelve a burgonyagumók krocin- és pikrokrocin-tartalmát és antioxidáns-kapacitását. Ezzel a módszerrel a gumók krocintartalma grammonként elérheti a 360, pikrokrocin tartalma pedig a 800 mikrogrammot, szárazanyagra számítva - írta az Agroinform.

A kutatók szerint az apokarotenoidok csoportjába tartozó két vegyület erősíti a fogyasztók egészségi állapotát és kórokozókkal szembeni ellenálló képességét, ezért abban reménykednek, hogy az így megváltoztatott burgonya fogyasztása világszerte csökkenthetné a megbetegedések számát és azok gyógyításának költségeit. Ez különösen a legszegényebb országok számára bír különös jelentőséggel.

A kutatók a sáfrány gének beültetésére célzottan választották a burgonyát, amely a világban egy főre számítva, a legnagyobb mennyiségben fogyasztott növény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.12.23. hétfő, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×