eur:
394.99
usd:
367.47
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyitókép: Pixabay

Kollek-Fodor Dorina: nincs más megoldás, a borászatoknak új utakat kell keresni

Az orosz–ukrán háború a borászatokra is hatással van, hiszen több terméket Ukrajnából importálnak. Emellett csapadékos, hideg téli időre lenne szükség ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyaga legyen a bornak.

A borászok számára kiemelten fontos, hogy télen az elmúlt napokhoz hasonló csapadékos hideg időjárás legyen. Kollek-Fodor Dorina, a Fodorvin Családi Pincészet kereskedelmi vezetője az InfoRádióban megerősítette: fontos, hogy tavasszal az ültetvényeken megfelelő mennyiségű csapadék essen, a hidegre pedig azért van szükség, hogy kevesebb kártevő és kórokozó legyen.

Az Ukrajnában zajló háború a hazai borászatokat is kedvezőtlenül érinti. "Nagyon sok termék, köztük az üveg egy része is Ukrajnából érkezett. Az ellátási lánc, amely már a világjárvány ideje alatt is sérülni kezdett, most is problémás. Nagyon megemelkedtek az árak, és emiatt az exportban is lehetnek gondok" – mondta Kollek-Fodor Dorina, és hozzátette, a borászatoknak új utakat kell keresniük.

Az áremelkedés ezt a szektort sem kerülhette el. A kereskedelmi vezető szerint bár drágultak a borok,

az általános élelmiszer-dráguláshoz képest borok áremelkedése visszafogott.

Amit a borászatok emelni tudtak, azt elviszi az infláció, hiszen az alapanyagok annyival emelkedtek, hogy nem is áremelkedést, hanem az inflációt próbálják lefedni ezzel, a veszteségüket csökkenteni. Nagyobb haszonra azonban semmiképpen nem tudnak szert tenni.

A fogyasztás jelentős visszaesésével azonban nem számolnak, ugyanis a vásárlók általában ragaszkodnak a már megszokott termékekhez. Kollek-Fodor Dorina azonban nem zárta ki, hogy megnőhet az olcsóbb borok iránti kereslet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×