eur:
392.79
usd:
363.39
bux:
72242.88
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Human heart with heart vessles inside human body and ECG, 3D illustration
Nyitókép: Dr_Microbe/Getty Images

Szívbajos a helyzet, és az internet sötét bugyrai sem segítenek

Az Európai Kardiológiai Társaság adatai szerint Magyarországon 100 felnőttből 26 elhízott – Európában csak az Egyesült Királyság és Málta lakói kövérebbek nálunk –, és a magyarok negyede dohányzik. A 20 és 80 év közötti magyar lakosság 6,9 százaléka már felismert cukorbeteg, kétszázezer magyar pedig szívelégtelenségben szenved. Egyebek mellett erre akarja felhívni a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága, amely szeptember utolsó vasárnapján Szívünk napja címmel tart felvilágosító rendezvényt a budapesti Millenárison.

Magyarország az elhízás, a dohányzás, a diabétesz, valamint a magas vérnyomás és koleszterinszint terén is listavezető Európában – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. Becker Dávid tájékoztatása alapján idehaza a szívinfarktust túlélt betegek – infarktust követő – halálozása is magasabb az ugyanilyen ellátásban részesülő észak-, nyugat-, de akár közép-európai (például csehországi) betegekhez képest.

A szakember szerint ez azért is szomorú, mert ma már az infarktus korszerű kezelése – az elzárt koszorúeret egy szívkatéterrel megnyitják, megindítva ismét a vérellátást – mindenki számára elérhető, ami ha időben megtörténik, csak kis mértékű lesz a szívizom elhalása, a végleges károsodás. Mégis, Magyarországon az infarktust követő egy évben 30 százalékkal többen veszítik életüket, mint például Svédországban – emelte ki. Itthon nagyjából 25 százalékos a halálozás, ami azt jelenti, hogy

minden negyedik infarktuson átesett beteg meghal egy éven belül.

A terápiát sok hamis információ is akadályozza – tette hozzá a kardiológus, aki a legriasztóbbnak a gyógyszerszedés elmaradását tartja. Példaként említette, hogy a „második aszpirinnek” is nevezett sztatin típusú gyógyszereket, amelyek a koleszterint csökkentik, ezáltal az érelmeszesedést fékezik le, megakadályozva, de legalábbis jelentős mértékben csökkentve az újbóli infarktus lehetőségét,

egy év elteltével a betegek csupán fele váltja ki, noha olcsó készítményekről van szó.

Hozzátette: sajnos az internet „sötét bugyraiban” rengeteg tévinformáció jelenik meg, kiemelten a sztatinokról. „Nem tudjuk, hogy miért lett céltáblája ez a gyógyszercsoport a laikus dezinformációnak” – jegyezte meg Becker Dávid, aki szerint ráadásul olyan betegek is magáévá teszik, akik éppen csak túlélték az infarktust.

A Magyar Kardiológusok Társasága szeptember utolsó vasárnapján Szívünk napja címmel felvilágosító rendezvényt tart a budapesti Millenárison, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar lakosság riasztó állapotára és az egészségmegőrzéshez, illetve a gyógyuláshoz szükséges teendőkre – zárta gondolatait a kardiológus.

A rendezvény további részletei itt olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×