eur:
396.95
usd:
359.52
bux:
71924.76
2024. szeptember 9. hétfő Ádám
Strandolók kánikulában a budakalászi Lupa-tónál 2020. augusztus 9-én. Az előrejelzés szerint ezen a napon 30-34 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A hőség veszélye miatt az ország nagy részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Hűvös hajnal után felhördülnek a hőség harsonái

Perzselő hőség, semmi csapadék – csak a szokásos. Az anticiklon nyugatról a Kárpát-medence felé mozdul.

Európa legnagyobb részén egy anticiklon terül el, melynek köszönhetően szinte mindenütt napos, száraz idő a jellemző. A hőmérsékleti maximumok általában 27 és 38 fok között alakulnak Közép- és Nyugat-Európában. 41 fok feletti értékeket csak néhol, az Ibériai-félszigeten mérnek.

Észak felé haladva, a Brit-szigetek északi részén, illetve a skandináv területeken jóval enyhébb az idő. Az ottani időjárást egy hullámzó frontrendszer alakítja, mely mentén leginkább Norvégiában hullott nagyobb mennyiségű, 15 mm-t meghaladó csapadék.

A Kárpát-medence időjárását is az említett anticiklon fogja meghatározni, mely további melegedést eredményez a hét további napjaiban.

Hazánkban kedden is túlnyomóan napos időre lehet számítani, a keleti országrészben kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem lesz. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között várható, de a hidegre érzékeny helyeken ennél több fokkal alacsonyabb, míg a belterületeken, vízpartoknál magasabb értékeket is mérhetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 30 és 35 fok között várható.

Ahogy az OMSZ videójából kiderül, a héten egyre emelkednek a hajnali minimumok és a napközbeni hőmérsékletek is, az Alföldön 40 fok közelében lesz a csúcs.

Címlapról ajánljuk
Hatalmas a deficit az augusztusi költségvetésben, és egyelőre nem tudni az okait

Hatalmas a deficit az augusztusi költségvetésben, és egyelőre nem tudni az okait

Augusztusban valamivel több mint 414 milliárd forintos deficittel zárt a költségvetés, ez a valaha volt legnagyobb nyolcadik havi hiány. A Pénzügyminisztérium közleményében azt írta, a kormány figyelemmel kíséri a költségvetési mutatók alakulását és ha szükséges, további intézkedésekkel tartja a kitűzött hiánycélt, ami most 4,5 százalék.

Volodimir Zelenszkij kész tervet mutat be a háború megnyerésére

Az ukrán elnök jelenleg Olaszországban van, ott mutatja be amerikai vezetőknek arra vonatkozó tervét, hogy miként nyerhetné meg hazája az oroszokkal vívott háborút.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Csoda vagy tragédia? – Megtudtuk, hogy áll az új otthonfelújítási program

Csoda vagy tragédia? – Megtudtuk, hogy áll az új otthonfelújítási program

10 ezer energetikai tanúsítványt rendeltek meg, és 2 ezer hitelkérelmet adtak be az MFB Pont Plusz hálózaton az otthonfelújítási program iránt érdeklődők az első két hónapban – tudta meg a Portfolio. Összesen mintegy 20 ezer családi házra vehetik igénybe a legfeljebb 6 milliós kamatmentes hitel- és támogatási összeget, tizedük adta be tehát eddig a kérelmet. Nem az érdeklődés alacsony, hanem az igénybevétellel járó adminisztrációs teher szegi sokak kedvét, illetve lassítja a folyamatot. Megkérdeztük a programot koordináló MFB-t, melyek a leggyakoribb hibák és hiányosságok, és az eddigi tapasztalatok alapján mit tanácsolnak a jövőbeni igénylőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×