eur:
392.44
usd:
362.46
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
One woman who is stressed or in pain from depression, anxiety or headache related health issues
Nyitókép: 5m3photos/Getty Images

Orvos: Példátlan a mostani időjárási helyzet, de már látszik a kiút a hullámvasútból

Front frontot követ, amihez az emberi szervezet nem képes alkalmazkodni.

Az elmúlt két és fél hétben nem igazán nyugodott meg fölöttünk a meteorológiai helyzet: nap nap után front frontot követett, és meglehetősen szélsőségesen változtak az időjárás paraméterei, amihez az emberi szervezet egyáltalán nem képes alkalmazkodni, sem rövid, sem hosszú távon – hívta fel a figyelmet Szegheő Péter belgyógyász főorvos.

Rámutatott: az egyenesen példátlan, hogy a változékony időjárás ilyen hosszan tartson, sőt, még nincs vége, folytatódni is fog.

Mint mondta, a keddi napra a hidegfront eltávolodott, így most a szél, illetve a nyomában kialakult hidegebb időjárás borzolhatja a kedélyeket. Mindez elsősorban általános tüneteket, panaszokat okozhat, úgymint fejfájás és dekoncentráltság, illetve jellemzőek ilyenkor a mozgásszervi panaszok.

A kiút a „hullámvasútból” orvosmeteorológiai szempontból a hét második felében, csütörtök-pénteken várható, akkortól végre egy nyugalmasabb periódus következhet, amikor több nap is frontmentesen alakulhat. Addig viszont marad az egyébként április-májusra jellemző folyamatos változékonyság, ide értve a nagyobb napi hőingásokat (a reggeli hűvös után napközbeni meleg), ami viszont egy egyáltalán nem optimális helyzet – fogalmazott Szegheő Péter.

Hozzátette: két-három héten belül már egy teljesen más orvosmeteorológiai szituációban leszünk, a környezeti tényezőket illetően közelebb a szervezetünk működési optimumához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×