eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
European parliament empty plenary room in Brussels, Belgium
Nyitókép: baspentrubas/Getty Images

Apró győzelem a daganatos betegségek elleni háborúban

Február 16-án a beadott javaslat szerint elfogadta az európai rákellenes terv ajánlásait az Európai Parlament. A részletekről és a döntés jelentőségéről Halmy Esztert, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnökét kérdeztük.

Az Európai Parlament szerdán – 652 szavazattal, 15 ellenében, 27 tartózkodás mellett – elfogadta az átfogó és összehangolt uniós rákellenes stratégia hatékonyságának fokozását célzó ajánlásait. Ennek alapján a jövőben:

  • hatékonyabban kell kezelni a környezeti, a munkahelyi és az életmódhoz köthető ártalmakat,
  • több lehetőséget kell teremteni a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra és a klinikai vizsgálatokban való részvételére, valamint
  • hatékonyabban kell gazdálkodni a rákgyógyszerek készleteivel

– áll az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája sajtóközleményében, amiben a többi között az is olvasható, hogy a képviselők szerint lenne még mit javítani a stratégián.

Halmy Eszter a döntés jelentőségét kiemelve elmondta, hogy az európai rákellenes terv átfogó programként különös figyelmet fordít a megelőzésre, valamint az egyenlő hozzáférésre a kezelésben, a kutatásban és az innovációban, amikhez forrásokat is rendel. Mindennek természetesen számos alpontja is van – tette hozzá.

Megelőzés

Mint mondta, a megelőzésben különös hangsúllyal szerepelnek a magatartási tényezők, a környezeti-, biológiai-, illetve munkahelyi kockázati tényezők csökkentése, ami a Magyar Elhízástudományi Társaság véleménye szerint is igen fontos. Az általuk is benyújtott egyik javaslat eredménye, hogy

a túlsúly önállóan is megjelenik a kockázati tényezők között

– emelet ki a szakértő. Kitüntetett cél a megelőzésben emellett a dohányzás és az alkoholfogyasztás visszaszorítása, a testmozgás fokozása, a környezeti rákkeltő anyagok és egyéb szennyezők csökkentése is – sorolta. A terv a kutatás-fejlesztésen és az oktatáson túl kitér társadalmi és gazdasági szempontokra, a különböző fogyatékkal élők, kisebbségekhez tartozók, továbbá az idősek és a gyermekek helyzetére is.

Az Európai Parlament a rákmegelőzési terv megvalósítására mintegy 4 milliárd eurót fogadott el.

Halmy Eszter az is hangsúlyozta, az elfogadott dokumentum nagy előnye, hogy a daganatos betegségek megelőzésében elfogadja azt is, hogy további tudományos alapokon nyugvó kockázatértékelés szükséges a különböző környezeti, biológiai és egyéb tényezők felderítésére, és elismeri, hogy a kockázatcsökkentésben az ártalomcsökkentés is jelentős szerepet játszhat. Mindez azt jelenti, hogyha egyes kockázati tényezőket eliminálni nem tudnak, legalább csökkentsék a kitettséget.

Tekintettel arra, hogy mind a megelőzést, mind a kezelést Európa összes országában összehangoltan kívánják végezni, amire megfelelő intézetet alakítanak ki, követve a programterv megvalósítását, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke bizakodó a tekintetben, hogy javulni fog a helyzet a daganatos megbetegedéseket illetően, hiszen ma Magyarországon ezek a vezető halálozási okok között szerepelnek. Megismételte, a daganatos betegségek tekintetében a két legfontosabb tényező – a dohányzás és az elhízás – elleni küzdelemre részletesen kitért az anyag, megfogalmazva a megfelelő lépéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×