eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Legördül az első hibrid autó, egy Mercedes-Benz CLA 250 e Coupé a kecskeméti Mercedes-gyár gyártósoráról 2020. július 21-én. Megkezdődik a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake hibrid modellek gyártása a kecskeméti Mercedes-gyárban.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Kigyulladhat 800 ezer Mercedes, de nem hívják őket vissza

Az égető gondra azt javasolják, egyáltalán ne vagy csak keveset használják a szóba forgó típusokat.

A Mercedes-Benz levélben értesítette ügyfeleit arról, hogy különösen óvatosan használják autóikat, mert egy műszaki gond miatt kigyulladhatnak. A levél eljutott német lapokhoz, az autógyár megerősítette annak hitelességét. A hiba az OM654 és OM656 kódjelű négy-, illetve hathengeres dízelmotorokat érinti – írja a vezess.hu.

Az értesítésben arra is kitérnek, hogy visszahívás végrehajtására egyelőre nincs lehetőség, alkatrészhiány miatt. A meghibásodás okát is részletezték: a vákuumvezérlésű vízpumpában a vákuumrendszer és a hűtőfolyadék-rendszer között szivárgás lehet, emiatt hűtőközeg juthat a vákuumos vezérlőrendszerbe. A bejutó hűtőfolyadék korrodálhatja az elektromos átkapcsoló szelepet, így egyes alkatrészek felhevülhetnek, és “nem teljesen zárható ki a tűzveszély”.

A Mercedes-Benz anyavállalata, a Daimler azt javasolja, hogy érintett ügyfelei a lehető legkevesebbet vagy inkább ne is használják autóikat, amíg a javítás nem történik meg. A német Bild információi szerint világszerte 800 000 jármű érintett, az alábbi modellek közül:

  • GLE/GLS (167-es gyári kódú padlólemez)
  • C-osztály (205 platform, 2014-2021)
  • E-osztály (2016 után, 213-as Baumuster)
  • S-osztály (222 platform, 2013-2021)
  • S-osztály (223 platform, 2021-től)
  • E-osztály Coupe/Convertible (238 platform)
  • GLC (253 platform)
  • CLS (257 platform)
  • G-osztály (463 platform)

A tervek szerint egy, a vákuumrendszerben lévő váltószelep cseréjével és szoftverfrissítéssel orvosolják majd a hibát, az első járművek még januárban sorra kerülhetnek.

Egy másik visszahívást is közzétettek: a 2016 és 2020 között gyártott, ám benzinmotoros Mercedes érintett, és szintén tűzveszélyről van szó. A közös nyomócső és a befecskendezők közötti tömítés megsérülhet, és üzemanyag szivároghat a motortér forró elemeire.

A hiba jóformán a teljes modellpalettát érinti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×