eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna
Zivatarfelhők Budapesten a Gellért-hegy felett 2017. augusztus 6-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagy változás van készülőben, mindjárt itt a hidegfront

Hétfőre virradóra érkezik, gyorsan átvonul fölöttünk és jelentős csapadékot, a hőmérsékletben pedig visszaesést okoz.

A Skandináv-félsziget és a Kelet-európai-síkság nagy része felett sekély ciklonok felhőzete figyelhető meg, ezekből szórványosan csapadék is előfordul. Markánsabb ciklon örvénylik az Atlanti-óceán északi területei felett, amely nagy nedvességtartalmú levegőt szállít a Brit-szigetek fölé. Szárazföldünk középső és déli vidékein ugyanakkor döntően anticiklon, a benne uralkodó leszálló légmozgás biztosít túlnyomóan napos, száraz időt, de az éjszakai órákban helyenként már rétegfelhőzet képződik, sőt itt-ott ködfoltok is kialakulnak. Kezdetben a Kárpát-medence időjárását is a magasnyomású légköri képződmény határozza meg, majd vasárnap késő este északnyugat felől eléri térségünket egy hidegfront.

Vasárnap a rétegfelhőzet feloszlik. A fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett általában több órára kisüt a nap. Vastagabb felhőzet késő este érkezhet északnyugat felől. Napközben csupán néhol alakulhat ki zápor, egy-egy zivatar, nagyobb eséllyel az északnyugati határvidéken. Késő estétől főleg az Észak-Dunántúlon már több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. Eleinte többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. Vasárnap sokfelé megélénkül a déli, délkeleti, a Kisalföldön késő estétől megerősödik az északi, északnyugati szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 27 és 32 fok között várható.

Allaga Tamás meteorológus elmondta, hogy közelít a hidegfront, ami a jövő hét elején tönkreteszi a strandidőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×