eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: magyarepitok.hu

Forgatási helyszín is lehet egy megújult budapesti palota bálterme

Nem mindennapi munkálatok zajlottak az Irányi utcában.

A Sasok Háza nevet viselő belvárosi palota a Saskörhöz köthető, mely egy az 1848-as szabadságharc emlékét őrző társaság volt, nevét első székhelyéről, az Arany Sas Fogadóról kapta.

A zártsoros beépítésben álló, U alaprajzú, eredetileg négyemeletes, Irányi utcai historizáló stílusú palota 1897-ben már állt. Az épület legjellegzetesebb eleme a főhomlokzaton volt látható, az oromzat tetején nagy méretű, fém sasszobor ült, kitárt szárnyakkal - írta az Octogon alapján a magyarepitok.hu.

  • A palotához jelentősebben először az 1920-as években nyúltak hozzá - liftet építettek bele.
  • Némi tatarozástól eltekintve ezután az 1980-as évekig szinte semmilyen felújítás nem történt.
  • Az 1990-es években egy olasz szállodalánc hotellé szándékozta alakítani, az átalakítási-bontási munkálatok meg is kezdődtek, de a terv végül meghiúsult, és az épület egészen a közelmúltig használaton kívül állt.
  • A mostani felújítási és építési munkálatok 2018-ban kezdődtek.

A munkálatok nem pusztán rekonstrukciót jelentettek, hanem fejlesztést is új szintekkel, új liftházzal. Kezdéskor levették az épületről a tetőt és két új szintet építettek úgy, hogy közben minden szinten kicserélték a teherhordó szerkezeteket.

Az épület irodaházként üzemel. (magyarepitok.hu)
Az épület irodaházként üzemel (magyarepitok.hu)

A modern ráépítések, az üvegkorlátok és a függőfolyosókra vezető kijárati kialakítások ugyanakkor finom eklektikát teremtenek az eredeti építészeti elemekkel.

A Sasok Házának védett részein restaurátorok dolgoztak, így például a lépcsőházon, a fogadótér régi műkövein és a bálterem gipszmunkáin. Ez utóbbi padlóját az eredetihez méltó módon tölgyfa parkettával burkolták, francia rakásban, a helyiség a jövőben stúdióként is funkcionál, azaz a jövőben forgatások helyszíne is lehet.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×