eur:
409.25
usd:
375.59
bux:
74408.72
2024. november 5. kedd Imre
Nyitókép: Pexels.com

Létfontosságú tanácsok érkeztek étkezéstudoroktól a koronavírus-terápiához

Táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Covid-járvány idejére, a betegség utáni regenerációhoz. Külön étkezési tanácsok vannak fogyás vagy alultápláltság esetére, az íz- és szagérzékelés elvesztésére vagy fáradtság esetére.

Szerencsére sokan meggyógyulnak a Covid-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával.

A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség, int óva közleményében az MDOSZ. Noha a Covid esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20 százalékkal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségége ezért az alábbiakat ajánlja a betegség utáni regenerációhoz:

fogyás és/vagy alultápláltság esetén

  • rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását
  • együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést
  • részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát
  • dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral
  • fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk
  • súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz

étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén

  • nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket
  • az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek
  • a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni
  • ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel
  • fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket
  • kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel
  • szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása

fáradtság esetén

  • a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében
  • hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre
  • ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz

– zárul az MDOSZ táplálkozási ajánlása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Amerika választ: így szavaznak most az Egyesült Államokban

Az Amerikai Egyesült Államokban november 5-én, kedden zárul az elnökválasztás, a legtöbb tagállamban ugyanis már hetek óta lehet szavazni. A választási rendszer egyik különlegessége, hogy nem közvetlenül az elnökjelöltekre szavazhatnak, hanem államonként eltérő számú elektort választanak, akik végül döntenek az elnök személyéről. Ez azt is jelenti, hogy nem feltétlenül az lesz a következő elnök, akire országosan a legtöbb szavazat érkezett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.05. kedd, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×