Infostart.hu
eur:
397.36
usd:
343.09
bux:
101306.73
2025. július 29. kedd Flóra, Márta

A karantén nagy vesztesei: csipsz, csoki, energiaital

Táplálkozástudományi szempontból némi előrelépést lát Antal Emese dietetikus. Átfogó lakossági felmérés készült a "karanténfogyasztásról".

Antal Emese dietetikus szerint akár pozitív hatásai is lehetnek a koronavírus-járvány alatt felvett vásárlási szokásainknak. A TÉT Platform felmérése szerint tudatosabban vásároltunk és használtuk fel az otthoni alapanyagokat a konyhában.

Május elején a Nébih, a Debreceni Egyetem és a TÉT Platform azt kutatta, hogy a járványügyi helyzet hogyan hatott az élelmiszer-fogyasztásra, a felhalmozásra és az életmódra. Kiderült, a felmalmozás volt az elsődleges szempont.

"Egy magyar háztartás átlagosan 36 kiló élelmiszert tartalékolt, körülbelül 2 hétre előre spájzoltunk be. Viszont jobban odafigyeltünk az élelmiszer-hulladékra, csak minden tizedik megkérdezett számolt be arról, hogy növekedett a megromlott élelmiszer mennyisége" – részletezte az adatokat Antal Emese, a TÉT Platform vezetője. Vagyis a magyarok a karantén ideje alatt jobban megtervezték a bevásárlásukat, és azt is, hogy mit fognak belőle készíteni.

A vásárlási szokásokban néhány szempont azonban nem változott: továbbra is a kiváló íz és az állandó minőség alapján választanak az emberek, de

a járvány alatt felértékelődött az eltarthatóság szerepe,

ennek nagy nyertesei voltak a hazai élelmiszerek. "Tovább nőtt a hazai termékek megbízható imázsa" – jelentette ki.

Az otthonülésnek negatív következményei is vannak, 48 százaléknyian kevesebbet mozogtak, mint a járvány előtt, az étkezések pedig az emberek 14 százalékánál gyakoribbakká váltak – az adagokból nem engedtünk, így majdnem minden negyedik magyar felnőtt hízott, átlagosan 3 kilót.

"Közben 3,7 kilót fogyott is minden tizedik ember, így jött ki, hogy az átlagos testtömegváltozás körülbelül egy kiló fejenként" – mondta a dietetikus.

Sokan vallottak arról a felmérés során, hogy egészségesebben táplálkoznak, mint korábban,

zöldségből, gyümölcsből, tejtermékből és száraz hüvelyesekből több fogyott,

ami "táplálkozástudományi szempontból nagyon pozitív változás". Az édesség, a sós rágcsálni való és az energiaital-fogyasztás közben némileg visszaszorult.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG

VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk

Balogh László: Budapesten az átlaglakás nemrég még luxusnak számított

Az albérletpiacon kisebb ütemben nőnek az árak, mint az eladó ingatlanoknál, de a felsőoktatási tanulmányaikat kezdők helyzete így sem könnyű –fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Balogh László. Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője beszélt az Otthon Start program ingatlanpiaci hatásairól és arról is, hogy Magyarországon európai viszonylatban kiemelkedően nőttek az ingatlanárak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.07.29. kedd, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Nagyon megindultak az oroszok, komoly fenyegetést kapott Putyin – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Nagyon megindultak az oroszok, komoly fenyegetést kapott Putyin – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Egyszerre több frontvonalon is támadnak az orosz fegyveresek, ezeken kisebb területek megszerzésével érnek el jobb pozíciót. Az ukrán védők egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek Pokrovszk és Sziverszk városánál is.  Marco Rubio amerikai külügyminiszter szerint Donald Trump amerikai elnök lassan elveszti türelmét Vlagyimir Putyin orosz államfővel kapcsolatban – írja az Ukrajinszka Pravda és a The Kyiv Independent. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×