Infostart.hu
eur:
399.62
usd:
341.85
bux:
99921.45
2025. július 12. szombat Dalma, Izabella

A karantén nagy vesztesei: csipsz, csoki, energiaital

Táplálkozástudományi szempontból némi előrelépést lát Antal Emese dietetikus. Átfogó lakossági felmérés készült a "karanténfogyasztásról".

Antal Emese dietetikus szerint akár pozitív hatásai is lehetnek a koronavírus-járvány alatt felvett vásárlási szokásainknak. A TÉT Platform felmérése szerint tudatosabban vásároltunk és használtuk fel az otthoni alapanyagokat a konyhában.

Május elején a Nébih, a Debreceni Egyetem és a TÉT Platform azt kutatta, hogy a járványügyi helyzet hogyan hatott az élelmiszer-fogyasztásra, a felhalmozásra és az életmódra. Kiderült, a felmalmozás volt az elsődleges szempont.

"Egy magyar háztartás átlagosan 36 kiló élelmiszert tartalékolt, körülbelül 2 hétre előre spájzoltunk be. Viszont jobban odafigyeltünk az élelmiszer-hulladékra, csak minden tizedik megkérdezett számolt be arról, hogy növekedett a megromlott élelmiszer mennyisége" – részletezte az adatokat Antal Emese, a TÉT Platform vezetője. Vagyis a magyarok a karantén ideje alatt jobban megtervezték a bevásárlásukat, és azt is, hogy mit fognak belőle készíteni.

A vásárlási szokásokban néhány szempont azonban nem változott: továbbra is a kiváló íz és az állandó minőség alapján választanak az emberek, de

a járvány alatt felértékelődött az eltarthatóság szerepe,

ennek nagy nyertesei voltak a hazai élelmiszerek. "Tovább nőtt a hazai termékek megbízható imázsa" – jelentette ki.

Az otthonülésnek negatív következményei is vannak, 48 százaléknyian kevesebbet mozogtak, mint a járvány előtt, az étkezések pedig az emberek 14 százalékánál gyakoribbakká váltak – az adagokból nem engedtünk, így majdnem minden negyedik magyar felnőtt hízott, átlagosan 3 kilót.

"Közben 3,7 kilót fogyott is minden tizedik ember, így jött ki, hogy az átlagos testtömegváltozás körülbelül egy kiló fejenként" – mondta a dietetikus.

Sokan vallottak arról a felmérés során, hogy egészségesebben táplálkoznak, mint korábban,

zöldségből, gyümölcsből, tejtermékből és száraz hüvelyesekből több fogyott,

ami "táplálkozástudományi szempontból nagyon pozitív változás". Az édesség, a sós rágcsálni való és az energiaital-fogyasztás közben némileg visszaszorult.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Két hétre kiképzőtáborba vonul Peter Pellegrini és védelmi minisztere is

Peter Pellegrini szlovák köztársasági elnök és Robert Kaliňák védelmi miniszter belépett a hadsereg tartalékos állományába – erről csütörtökön számoltak be közös sajtótájékoztatójukon a Törökhegy nevű katonai kiképzőtéren, az Erdőháti katonai körzetben, ahol a szlovák nemzeti védelmi erők kiépítésének kísérleti projektje zajlik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.07.14. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Új aranyláz kezdődött Magyarországon: 3-5 év alatt megtérülő befektetés tarolja le az árampiacot

Új aranyláz kezdődött Magyarországon: 3-5 év alatt megtérülő befektetés tarolja le az árampiacot

Az akkumulátoros energiatárolók térnyerése egyre hangsúlyosabbá válik Magyarországon, különösen a naperőművekhez kapcsolt rendszerek esetében. A gyakorlat azt mutatja, hogy a sikeres megvalósításhoz elengedhetetlen egy átgondolt üzleti terv, amely a rendszerméret-optimalizálástól a piaci stratégiákon át a megtérülésig minden kulcskérdést lefed. A júniusban indult háromrészes sorozatunk második részében műszaki nézőpontból vizsgálja meg több szakértő, hogy milyen kihívásokkal és lehetőségekkel kell szembenéznie a magyarországi napelemes piacnak a KÁT-rendszert követően – különös hangsúlyt fektetve az energiatárolásban rejlő potenciálra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×