eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Már lecserélte a téli gumikat nyárira? Talán rosszul döntött!

A tavaszi változékony idő viszont sokakat gondolkodóba ejthet: mikor érdemes lecserélni a téli abroncsokat nyárira? A cikkből kiderül.

Ha sokat autózik külföldön, vagy munkaeszköz az autó és a kora reggeli vagy késő esti időszakban is használja, akkor mindenképpen várjon még egy kicsit ezzel a lépéssel – mondta egy szakértő a veol.hu kérdésére.

Kora reggel és késő este ugyanis még hideg az aszfalt, ezért jobban járunk, ha téli gumit használunk.

Arra is gondolni kell, hogy Ausztriában április 15-éig kötelezők ezek az abroncsok, aki autózik a szomszédban, ne feledkezzen meg erről!

A kivárás viszont nem azt jelenti, hogy ne jelentkezhetnénk be időben. Mindenki áprilisban szeretne gumit cserélni, ha nem gondolkozunk előre, akár háromhetes várakozási időre is számíthatunk.

Gyakori tévhit, hogy a téli gumi nyáron is biztonságos.

Ez egyáltalán nem igaz. Ha nem az évszaknak megfelelő abroncsot használjuk, egyrészt többet fogyaszt az autónk, másrészt akár az életünket is kockáztathatjuk.

A téli gumi sokkal lágyabb, mint a nyári variáció. Amikor a levegő hőmérséklete harminc fok körüli, az aszfalt akár 60 fokos is lehet. Ilyenkor a lágy keverékkel kevésbé lesz stabil a kocsink egy kanyarban, és a fékút is a sokszorosára nőhet.

Ha az internetről vásárolunk autógumit, akkor mindenképpen figyeljünk oda a gyártási évre!

Nem csak a kopott gumi a rossz, ha túl régi darab, akkor sem biztonságos.

A szakértő szerint a hatalmas akciók mögött sokszor a készletkisöprés áll. Ha nem figyelünk oda, két-hároméves darabokat is kaphatunk.

Szakértők azt javasolják, a biztonságos utazáshoz a profilmélység minimum két- három milliméter legyen. A keréknyomást pedig rendszeresen ellenőrizzük. Ha nem jó az érték, akkor a gumik rend­ellenesen kopnak, és kevésbé lesznek stabilak.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×