eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ezt tegye kánikulában, ha visszeres a lába

A kánikula súlyosbítja a visszeres betegek panaszait, ám egy hűs, balatoni fürdőzés enyhítheti a tüneteket – tanácsolta Szeberini Zoltán, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának docense.

Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 40 százalékánál fordul elő kisebb-nagyobb mértékű visszeresség. Ebbe beletartozik a legenyhébb, pici, kékes-lilás bőr alatt látható erektől kezdve a lényegesen nagyobb, akár egy centiméter vastagságú, kanyargós erekig minden – közölte Szeberini Zoltán.

„A visszerek miatt fájhatnak maguk az erek, és feszíthetik a környezetüket. Ennél súlyosabb fokozat, amikor a kitágult erekben lelassul a vér áramlása, vérrögösödés vagy trombózis alakul ki, ami lényegesen kellemetlenebb, fájdalmas állapot. Akár veszélyes is lehet, ha ezt nem sikerül gyógyszeres vagy műtéti kezeléssel megoldani, mert a trombózis továbbterjedve elfertőződhet, és a mélyebb erekbe jutva a rög el is sodródhat a szervezet más részeibe, és például tüdőembóliát okozhat, ami életveszélyes állapot” - figyelmeztetett a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika docense.

„Ahhoz, hogy eldöntsük, mi az, ami már kezelést igényel, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni. Ő az, aki megmondja, hogy ez egyelőre csak egy kozmetikai problémát okozó enyhe stádium, vagy pedig olyan, ahol gyógyszeres vagy műtéti kezelés szükséges” - részletezte.

"Minél idősebb valaki, annál nagyobb az esély arra, hogy visszérbetegsége lesz. Nőknél kissé gyakoribb, de a mozgásszegény életmód, az álló munka is ront ezen. A meleg idő is rontani szokott a panaszokon."

„A szervezet próbál fokozott hőleadással védekezni, amit az erek kitágulásával ér el. Ez ront a meglévő visszérbetegség állapotán, ami azonban átmeneti szokott lenni” - magyarázta a szakorvos.

„A kitágult erekből a vér plazma része kiszivároghat a szövetek közé, és ez feszítő, nehézláb-érzést okozhat” - folytatta.

„A teendő ilyenkor, hogy árnyékba megyünk, a hűvös szobába, és felpolcoljuk a lábakat. A hosszú ideig tartó ülés viszont ront a helyzeten” - tanácsolta Szeberini Zoltán.

„A strandolástól nem szoktam eltiltani a betegeimet, de azt tanácsolom, hogy a napozást szakítsák meg időnként, vegyenek egy zuhanyt, vagy menjenek bele a természetes vizek vagy az uszoda vizébe. Amit nem ajánlok, azok a termálvizek és a szauna, a tartós extrém meleg ugyanis nem tesz jót a visszereknek” - mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×