eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Semmi sem szent: a szökőár-előrejelző bójákat is lopják

Ausztrália arra kérte Indonézia haditengerészetét, segítsen megakadályozni, hogy tolvajok elvigyék a szökőár-előrejelző rendszer részét képező bójákat.

Az ausztrál meteorológiai intézet szóvivője a keddi parlamenti meghallgatáson bejelentette, hogy a kormány két cunami-előrejelző bóját kíván elhelyezni nemzetközi vizeken Ausztrália és Indonézia között. Valamint beszámolt arról, hogy folynak a tárgyalások az indonéziai kormánnyal annak érdekében, hogy ezek a bóják ne kerüljenek kalózok vagy fémhulladék-gyűjtők kezébe.

A szökőár-előrejelző rendszer kiépítése Ausztrália és az Egyesült Államok segítségével folyik azóta, hogy 2004 decemberében egy 9,15-ös erősségű földrengés következtében fellépő cunami 230 ezer ember halálát követelte, és még több embert tett hajléktalanná az Indiai-óceán térségében.

A cunami-előrejelző bóják a tengerszint emelkedésére érzékenyek földrengés után, és mintegy 90 perccel korábban képesek előre jelezni a cunamit az ausztrál partoknál.

Az ausztrál kormány azért elővigyázatos, mert például úszó meteorológiai állomásokat korábban már elloptak fémhulladékot gyűjtő tolvajok Ausztrália északnyugati partjainál.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Nemrég jelent meg az Európai Unió tagországaira vonatkozó legfrissebb lakásárindex, melyből kiderült, hogy az idei második negyedévben - több mint egy év után - megtört az éves árcsökkenés trendje és 1,3 százalékos áremelkedés következett be. Az egyes országok között továbbra is nagyok a különbségek, így érdemes megnézni, hol csökkennek még mindig a lakásárak és mely országok léptek a növekedés útjára, illetve mi történt az elmúlt évtizedben az EU országainak lakásáraival. Hol érdemes leginkább lakásba fektetni a pénzünket?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×