eur:
396.82
usd:
355.46
bux:
0
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Futni hagyják a legveszélyesebb bűnözőket, hogy javuljon a statisztika

A rendőrség elhanyagolja a legveszélyesebb, erőszakos bűncselekmények nyomozását, és inkább a jelentéktelenebb tettekre koncentrál, hogy teljesíteni tudja a kormány által követelt felderítési arányt - ismerte be egy magas rangú brit rendőrtiszt.

Peter Neyroud a rendőrségi munka javításáért felelős ügynökség vezetője, korábban maga is rendőrtisztként dolgozott. Azt állítja, hogy az elmúlt öt évben a rendőrök kizárólag arra koncentrálnak, hogy minél több ügy a bíróság elé kerüljön, így aztán semmivel nem tesznek meg többet egy gyilkos kézre kerítése érdekében, mint annak elfogásáért, aki ellopott a boltból egy doboz tejet. A nyomozás sikeres lezárása ugyanis mind a két esetben ugyanannyit ér - statisztikailag.

Magas rangú rendőrtiszt először erősítette meg, hogy a teljesítményalapú szemlélet eltéríti a hatóságokat a súlyos bűncselekmények nyomozásától.

A kormányzat előirányzata szerint 2007-2008-ra évente 1,25 millió bűncselekmény nyomozását kell befejezni, és az ügyet átadni a bíróságnak. A brit rendőrség a tervet túl is teljesítette, hiszen júniustól júniusig 1,4 millió ügyet adott át az igazságszolgáltatásnak.

A szexuális és erőszakos bűncselekmények lezárásában azonban nem sikerült javítani az arányokon - ismerte el Neyroud, aki nemzeti stratégia kidolgozását sürgeti annak érdekében, hogy meg tudják oldani az egyre több gyilkossági ügyet.

1997-ben, a Munkáspárt hatalomra kerülésekor 14230 súlyos bűncselekményt követettek el, míg 2003-2004-ben 21825-öt - ez volt a csúcs. Tavaly már a legsúlyosabb bűncselekmények - gyilkosság, emberölés és halálos közlekedési baleset okozása - száma 19157-re csökkent.

A legsúlyosabb szexuális bűncselekmények száma is nőtt: az 1997-es 31334-ről 48700-ra 2003-2004-ben, tavaly viszont 43755-re csökkent Angliában és Walesben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Elmondta Zelenszkij, hogy mikor kerülhetnek elő az atombombák, új részletek láttak napvilágot Putyin riválisának haláláról – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Elmondta Zelenszkij, hogy mikor kerülhetnek elő az atombombák, új részletek láttak napvilágot Putyin riválisának haláláról – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök vélhetően nem vetne be nukleáris fegyvereket, mivel „szereti az életét”. Moszkva az ukrajnai háború kirobbanása óta több alkalommal is fenyegetett már egy atombomba potenciális felrobbantásával, ám eddig erre még nem került sor. Újságírói nyomozás során előkerültek olyan dokumentumok, amelyek azt bizonyítják, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálát mérgezés okozta 2024 februárjában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×