eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az elnök halála után az életét is megismerhetik

Felújítják a Washingtonban lévő Ford Színházat, ahol 1865-ben lelőtték Abraham Lincoln amerikai elnököt. A munka befejezése után a látogatók már nemcsak a politikus halálát, hanem az életét is megismerhetik.

A felújítás apropóját az adja, hogy 2009 februárjában lesz Abraham Lincoln születésének 200. évfordulója. Az Egyesült Államok 16. elnökét 142 éve gyilkolták meg, a Fehér Ház lakói közül elsőként, később még három amerikai államfő jutott erre a sorsra.

A merénylet után egy ideig nem tudták eldönteni, mi történjen az épülettel, a Kongresszus végül úgy határozott, hogy ne rendezzenek benne többé szórakoztató előadásokat, így több mint egy évszázadig könyvtár és irodák működtek benne.

A hatvanas évektől azonban ismét megnyitották a színházat, amely azonban híresen kényelmetlen volt, és a muzeális elemek túlsúlyban maradtak.

A most bejelentett tervek szerint a sokmillió dolláros átalakítás révén a színház körül kialakítják a Lincoln Campust, amely az elnök politikai ténykedésével ismerteti meg az évi mintegy egymillió látogatót.

Abe Lincoln az egyik legtöbbre tartott amerikai elnök, az 1850-es években kampányba kezdett a rabszolgaság eltörléséért, 1860-as elnökké választása után több állam kilépett az Egyesült Államokból, kirobbantva az amerikai polgárháborút, amely az északi államok győzelmével és a rabszolgaság teljes eltörlésével ért véget 1865-ben.

Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×