eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Egyre több gyerek alszik el az iskolában

Az Egyesült Államokban egyre több a kialvatlan gyerek: 28 százalékuk legalább hetente egyszer elalszik az órán, 22 százalék elszundít a házi feladat írása közben, 14 százalékuk pedig elkésik az iskolából, mert nem bír felkelni reggel időben. Szakértők az éjszakai életmódot, a televíziót és a számítógépet okolják.

Az amerikai Országos Alvás Alapítvány felmérése szerint a 11 évesek átlagosan 8,4 órát alszanak hét közben, a 17 éveseknek azonban már csak 6,9 óra jut egy átlagos iskolai napon. Az iskolás korúaknak, még a tizenéveseknek is, napi 9 óra alvásra volna szükségük.

A szakemberek szerint nem véletlen egybeesés, hogy szinte minden amerikai kamasz szobájában van valamilyen elektronikus berendezés, például tévé, számítógép, zenegép, vagy legalább egy telefon.

Jodi Mindell, a Philadelphiai Gyermekkórház Alvásközpontjának vezetője szerint azok a gyerekek, akiknek négy, vagy annál is több ilyen eszköz van a szobájában, kétszer olyan gyakran alszanak el az iskolában, mint az átlag.

A megkérdezett gyerekek 30 százaléka mondta azt, hogy túl fáradt a sportoláshoz.

Töb tanulmány szerint a kevesebb alvással megnő az éhségérzetért felelős hormon szintje is, így akkor is éhes az ember, ha a szervezetének nincs szüksége táplálékra.

Ezek után nem meglepő, hogy a szakemberek arra figyelmeztetnek: a kialvatlanság nem csupán fáradtsággal jár.

A krónikus alváshiánnyal megnő az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a különböző fertőzések esélye is.

Az alvás mennyisége persze kihat az iskolai teljesítményre is: azoknak a gyerekeknek, akik eleget alszanak, a négyötöde szerez jó jegyeket az iskolában. A keveset alvóknál sokkal nagyobb az esély a rosszabb átlagra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 06:00
×
×
×
×