eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Biztosan bio?

Napjainkban egyszerre tapasztalható a bio elnevezés burjánzása a legelképesztőbb helyeken és esetekben, miközben a bio fogalmának tisztázása még mindig nem elég hatékony. Erről viszont legkevésbé a vásárló tehet - mondta Frühwald Ferenc, a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője.

A magyar jogszabályok a félreértések elkerülése érdekében a bio helyett az öko előtagot használják, noha a jelentéstartalmuk azonos, és annyit tesz: ellenőrzött ökológia gazdálkodásban előállított termék. Ez kell, hogy szerepeljen minden csomagolt terméken, ömlesztett árú esetén a beszállítói tanúsítványán.

Az Európai Unióban már több mint tíz éve létezik egy rendelet - amely hatályos Magyarországon is -, és ami a legapróbb részletig meghatározza a biotermelés és -forgalmazás szabályait.

Az ökogazdálkodás nem azt jelenti, hogy egyszerűen mellőzzük a veszélyes kemikáliákat, vagy hogy visszatérünk őseink termelési módjához, figyelemre sem méltatva korunk tudományos és műszaki eredményeit, hanem azt, hogy a növénytermelés, az állattartás, a feldolgozás és forgalmazás egész folyamata alatt megőrizzük a talaj, a növény, az állat, az ember és a természetes környezet ökológia egységét.

Biogazdálkodás csak hivatalos ellenőrzés mellett folytatható, csak engedélyezett, és természetes eredetű növényvédő szerek (például: réz-, kén-, ásványi és gyógynövénytermékek és állati gyógyszerek) használhatók, tilosak a mesterséges antibiotikum- és hormonkészítmények.

Hogy biztosak legyünk abban, biominőségű terméket vásárolunk a következő feliratokat keressük a csomagoláson:

1."Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban előállított termék"

2. Az ellenőrző szervezet nevét és hivatalos nemzetközi kódszámát:
Biokontroll Hungária Kht, HU-ÖKO-01 és Hungária Ökogarancia Kft., HU-ÖKO-02.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 05:49
×
×
×
×