eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány
Nyitókép: Pixabay

Bérgyilkosként azonosítottak egy gyereket Marseille-ben

Előzetes letartóztatása helyeztek a dél-franciaországi Marseille-ben egy 14 éves fiút, akit egy, a múlt héten elkövetett emberöléssel vádolnak.

A marseille-i ügyészség tájékoztatása szerint a francia bűnszervezetek által valaha toborzott egyik legfiatalabb bérgyilkost vasárnap előzetes letartóztatásba helyezték egy helyi börtön fiatalkorúak számára fenntartott részlegében. A 13. életévüket betöltő fiatalkorúak bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásba kerülhetnek Franciaországban.

A tinédzsert azzal gyanúsítják, hogy pénteken Marseille-ben megölt egy 37 éves kétgyerekes családapát. A fiú beismerte a bűncselekményt, de azt mondta, hogy véletlenül lőtt a férfira.

A Le Parisien című napilap értesülése szerint a fiút egy kábítószerkereskedő banda a közösségi oldalakon toborozta 50 ezer euróért. Egy szállodai szobában ismertették vele a feladatát, s egy 358-as Magnum revolvert adtak neki a küldetése végrehajtásához. A tinédzser egy másik, vele egykorú fiúval együtt hívott egy taxit, majd megölte a jármű vezetőjét, amikor az nem állt meg a megjelölt helyszínen a két fiatal erősködése ellenére sem.

A gyilkosság feltételezett felbujtója egy 23 éves férfi, aki már őrizetben volt a bűncselekmény elkövetésekor, ő adta meg a bérgyilkos nevét és tartózkodási helyét a rendőrségnek.

Az ügy hátterében Nicolas Bessone marseille-i ügyész tájékoztatása szerint a DZ maffia és a Feketék klánja elnevezésű kábítószerkereskedő bandák közötti klánháború áll, amely a marseille-i drogkereskedő területek ellenőrzéséért folyik.

A pénteki gyilkosságot megelőzően a korábban bebörtönzött 23 éves férfi, aki a DZ maffia tagjának vallotta magát, a közösségi oldalakon toborzott egy 15 éves kiskorút kétezer euróért, akinek az volt a kültetése, hogy a Feketék klánja egyik tagjának lakására rálőjön, majd felgyújtsa azt, miközben filmezi a jelenetet. A fiút a helyszínen azonban többen feltartóztatták és megmotozták, s miután megtalálták nála a fegyvert, ötvenszer megszúrták és élve elégették. Az ügyész szerint a "példátlanul kegyetlen jelenet" nyomán szervezett csoportos gyilkosság miatt indult nyomozás. A DZ maffia tagját azonban mindez nem riasztotta el a bosszútól, és ezt követően toborozta a 14 éves fiút, hogy ölje meg a rivális klán tagjait.

A "kegyetlenül lelőtt sofőrnek semmi köze a kábítószer-kereskedelemhez, ő csak a munkáját végezte" - mondta sajtótájékoztatóján az ügyész.

A feltételezett elkövető elrejtőzött, majd segítséget kért a megbízójától, aki viszont a Le Parisien szerint úgy döntött, hogy megadja a rendőrségnek a bérgyilkos nevét és pontos tartózkodási helyét, nem messze a bűncselekmény helyszínétől. A tinédzsert a rendőrség ezt követően letartóztatta, s ellene és a megrendelő ellen is emberölés gyanúja miatt indult eljárás.

A marseille-i ügyészség szerint a kábítószer-kereskedelemben és azzal kapcsolatos bűncselekményekben egyre fiatalabbak vesznek részt. Az ügyész elítélte a "megdöbbentő dilettantizmust, amely három nap alatt két halálesethez vezetett" a városban, ahol az év eleje óta 17-en veszették életüket a klánok közötti leszámolásokban.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×