eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 11. vasárnap Tiborc, Zsuzsanna
Rendőrségi jármű áll a bécsi Ernst Happel-stadion bejáratánál 2024. augusztus 8-án, miután terrorfenyegetés miatt előző este lemondták a három tervezett Taylor Swift-koncertet a rendezvény szervezői. Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója augusztus 7-én közölte, hogy őrizetbe vettek két személyt, akik merényleteket terveztek elkövetni a meghirdetett koncerteken.
Nyitókép: MTI/EPA/Max Slovencik

Már tagadja a vádakat a Taylor Swift-koncert elleni tervezett támadás fő gyanúsítottja

Most már tagadja az ellene felhozott vádakat a bécsi Taylor Swift-koncert ellen tervezett támadás első számú gyanúsítottja - közölte vasárnap a védője.

A 19 éves férfi azt állítja, hogy nem híve az Iszlám Állam terrorszervezetnek és nem tervezett merényletet az amerikai énekesnő rajongói ellen - erősítette meg Ina-Christin Stiglitz az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva.

Az ügyvéd állítása szerint a 19 éves az interneten akadt rá az Iszlám Állam eszméire, érdeklődött irántuk, de nem azonosult velük. Stiglitz ugyanakkor elismerte, hogy védence különböző hitszónokokat is követett a különböző közösségi platformokon.

A hatóságok a fiatal férfi elfogását követően még arról számoltak be, hogy átfogó beismerő vallomást tett és egyenesen dicsekedett elhatározásával.

Stiglitz úgy fogalmazott, hogy védence mindössze "vagánykodott". A robbanószert pedig egy interneten talált leírás alapján állította elő, kísérletezni akart vele, de legfeljebb az erdőben akarta kipróbálni a pokolgépet. Az ügyvédnő szerint védencének sosem állt szándékában embereket ölni. Azzal kapcsolatban, hogy a fő gyanúsítottnak több kése és más szúrófegyvere volt, a jogász azzal felelt, hogy "ezeket az Amazonon rendelte, mert megtetszettek neki". Úgy fogalmazott, hogy a 19 éves védence nem terrorista, "hanem egy éretlen, tudatlan gyerek".

A korábban hivatalosan nyilvánosságra hozott információk szerint az észak-macedóniai származású osztrák állampolgár gyanúsított hűséget fogadott az Iszlám Államnak, s július 25-én felmondott munkahelyén azt mondván, hogy még "nagy dolgokra" készül. Őrizetbe vételekr késeket, machetéket és robbanószert találtak nála, és a koncert helyszínéül szolgáló stadionnál akart vérfürdőt rendezni.

Két ismerősét, egy török-horvát gyökerekkel rendelkező 17 éves osztrák állampolgárt és egy 18 éves iraki férfit is őrizetbe vettek. A 17 éves gyanúsított a koncert tervezett helyszínéül szolgáló Ernst Happel stadionban dolgozott állványépítőként. Gerhard Karner belügyminiszter pénteken elmondta, hogy a 18 éves iraki férfi a fő gyanúsított ismeretségi körébe tartozik, és találkozott vele közvetlenül azelőtt, hogy utóbbit őrizetbe vették, de a merénylettervhez nem volt köze közvetlenül, bár ő is hűséget fogadott az iszlamistáknak.

Swift csütörtökön, pénteken és szombaton adott volna koncertet a bécsi arénában, de szerda este mindhárom fellépést lemondták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Oroszország területén súlyos csata zajlik, Zelenszkij kőkemény üzenetet küldött az ukrán betörésről - Háborús híreink vasárnap

Oroszország területén súlyos csata zajlik, Zelenszkij kőkemény üzenetet küldött az ukrán betörésről - Háborús híreink vasárnap

Súlyos összecsapások zajlanak Oroszország területén, ahova kedden törtek be az ukrán erők, és elkezdték megvetni a lábukat: a híradások szerint Szudzsa városát az ukránok ellenőrzik és több katonai sikert értek el. Emiatt rendkívüli biztonsági és terrorellenes intézkedéseket rendelt el Oroszország az érintett három nyugati határmenti régióban, és a kurszki atomerőmű környékén, ukrán oldalon pedig ellentámadástól tartanak. Orosz híradások szerint 76 ezer embert evakuáltak az ukrán támadással érintett térségből. Az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij most először ismerte el hivatalosan, hogy Oroszország területét támadták meg. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hírekről vasárnap ebben a cikkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 11. 08:27
×
×
×
×