eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Forrás: Pexels

Élő halottat fogtak Érden a rendőrök

Különös bűnügy zárult le tavaly decemberben, mikor a rendőrök elfogtak egy halottnak nyilvánított, büntetése elől szökésben lévő férfit.

2023. december 6-án egy érdi szupermarket parkolójában fogták el a halottá nyilvánított L. Gábort, aki így akarta megúszni a rá váró többéves szabadságvesztést. Külföldön tartózkodott, de „halálát” követően háziorvosával és ügyvédjével is telefonált - írja beszámolójában a rendőrség.

Nagy Gábor alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztály kiemelt főnyomozója a Zsaru magazinnak adott interjúban mesélte el az ügy részleteit. A férfit a Nyíregyházi Törvényszék közokirat-hamisítás, csalás és pénzmosás miatt 5 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte. Másodfokon az ügy Debrecenbe került, de tárgyalás nem volt, mert 2023. április 19-én az eljárást a vádlott halála miatt beszüntették.

Amikor erről az első fokon eljáró, nyíregyházi bírónő értesült, gyanút fogott. Szemügyre vette az ausztriai dokumentum hiteles fordítása alapján kiállított halotti anyakönyvi kivonatot, és kérelmet írt a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnak, hogy kérjenek a klagenfurti halálesetről hivatalos tájékoztatást. Amikor megtudta, hogy 2022. november 29-én nem hunyt el L. Gábor magyar állampolgár Ausztria területén, ezt jelezte az ügyészségnek, amely pedig őket bízta meg a nyomozással.

Az informatikus végzettségű férfi korábban Érden élt, élettársát és három gyermeket "hagyott hátra". Az állítólagos egykori élettárs kezdeményezte a rendőrségnél, hogy a férfi neve és fényképe kerüljön le a police.hu körözési toplistájáról, mivel elhalálozott, és panaszt is tett a rendőrökre, amiért elhunyt párját keresgélik.

A nyomozók gyanították, hogy a férfi külföldön rejtőzködik, ezért nem Érdre, hanem Ausztriára koncentráltak, hadd gondolják, hogy a nyomozás lezárult.

Kiderült, hogy a "halott" hét hónappal halála után felhívta háziorvosát és dokumentumokat kért tőle, amelyeket a testvére vett át, és ez is arra utalt, hogy Magyarország területén kívül tartózkodik - mesélte az alezredes.

Októberben a gyámhatóság meghallgatta azt az érdi ügyvédnőt, aki egy gyermekelhelyezési perben képviselte L. Gábort, és, amikor közölték vele, hogy ügyfele tavaly novemberben elhalálozott, a jogász elcsodálkozott, mondván, márciusban beszélt vele telefonon, így szerezték meg a szökevény telefonszámát. Novemberben észlelték, hogy az ausztriai előfizetésű mobilszolgáltatás használója megérkezett Érdre.

Hamarosan egy ismerős jelezte, hogy látta a férfit egy osztrák rendszámú gépjárműben, és a térfigyelő kamerák felvételei alapján a rendőrök előkészítették az elfogását. Erre december 6-án került sor egy érdi szupermarket parkolójában.

A kihallgatása során a férfi azt állította, hogy az ausztriai halotti anyakönyvi kivonatot a sötét webről rendelte, és 1500 euró értékben kriptovalutával fizetett érte, azonban, ahogy a főnyomozó elmondta, átverték, mert

a NEBEK által kezdeményezett vizsgálat kiderítette, hogy a kiállítás időpontjában már rég nem praktizált a dokumentumot állítólag kibocsátó anyakönyvvezető.

A fordítást L. Gábor egyik budapesti jó barátja végezte, amelyet ezután benyújtott a kormányhivatalnak.

A rendőrök az elfogás után azonnal tájékoztatták a Fővárosi Kormányhivatalt, amely pedig hamar visszahelyezte L. Gábort a közhiteles anyakönyvi nyilvántartásba. Az élettárs kihallgatása során a nő azt állította, akkor tudta meg, hogy párja mégsem halott, amikor a férfi egy hónappal azelőtt benyitott érdi házuk ajtaján.

L. Gábor letartóztatásban várja korábbi büntetőperének folytatását másodfokon, az ügyből kifolyólag pedig közokirat-hamisítás bűntette miatt kell felelnie.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×