eur:
393.13
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Önkormányzati választás: 25 embert vádolnak választási csalással

Választás rendje elleni bűncselekmény miatt emeltek vádat huszonöt ember ellen, akik a 2019-es önkormányzati választáson egy baranyai településen próbálták befolyásolni az eredményt - közölte a vádhatóság.

A három évvel ezelőtti önkormányzati választáson a polgármesteri címért induló két kelölt egyike folyamodott törvénytelen eszközökhöz. A győzelem érdekében két ismerősét rábírta, hogy ajánljanak fel pénzt ismerőseiknek vagy akár ismeretleneknek a településre történő átjelentkezésre, majd voksoljanak megbízójukra - írta közleményében a Baranya Megyei Főügyészség.

A pénzt - az átjelentkezésért és a szavazatért 5-5 ezer forintot - minden esetben az ügy elsőrendű vádlottja, a polgármesterjelölt adta át a két közvetítő személynek, akik ezt továbbították a felkért választóknak. A jelölt többeket közvetlenül is befolyásolt abban, hogy az állandó lakóhelyüket változtassák meg, majd pénzért személyére adják le voksukat.

A jelölt és két ismerőse összesen 22 embert bírt rá állandó lakóhelyének megváltoztatására és a szavazásra. A közlemény szerint

a választások kiírása idején a névjegyzékben szereplők száma megduplázódott az átjelentkezések következtében.

A választási csalás gyanúja miatt a választási bizottság a választási eljárást megsemmisítette és megismételt eljárást írt ki, amelyen a másik jelölt nyert.

Az ügyészség a bűncselekményt szervező polgármesterjelölt vonatkozásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre tett indítványt - olvasható a vádhatóság kommünikéjében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×