eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Érdeklődők az első alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében 2019. május 18-án. A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézműves vásár várja az érdeklődőket, valamint a majális keretében adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Megszólalt a főmuzeológus, aki a Nemzeti Múzeumból lopott

Bosszúból vitt el csaknem 150 műtárgyat a 64 éves nő, akinek pokollá tette az életét a főnöke.

A bíróság – nem jogerősen – két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a nőt, aki a Nemzeti Múzeum raktárából 2016 őszétől egy év alatt 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt tulajdonított el, majd mintegy hárommillió forintért eladta. A 30 millió forintos eszmei értékű tárgyak nagy részét azóta meglelték egy házkutatás során, azonban egy 600 ezer forint értékű Kádár-szobor továbbra is hiányzik.

A nyugdíjas főmuzeológus a bírósági tárgyaláson beismerte tettét, de a Borsnak azt mondta, vannak enyhítő körülmények. Az egyik szerinte a munkaadójával való viszont, mert korábban fel sem vetődött benne, hogy eltulajdonítana valami a műkincsek közül, sőt ő adományozott a gyűjteménynek, de aztán új főnököt kapott, aki pokollá tette az életét. Megvonta tőle az internetet, elvette az asztalát, sőt a saját kiállításából is kirekesztette.

"Pontosan tudtam, mit csinálok, de olyan állapotban voltam, hogy már nem érdekelt. Igen, enyhítő körülménynek tartom, hogy a múzeum vétett ellenem" – mondta az asszony, és hozzátette, hogy a tárgyak nagy részét ki sem tudta volna csempészni, ha az intézmény biztonsági szkennere működőképes lenne.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×