eur:
401.42
usd:
369.49
bux:
74702.98
2024. október 17. csütörtök Hedvig

Ámokfutás - Elfogták a gyanúsítottat

Kilenc embert agyonlőtt egy fehér bőrű fegyveres férfi szerda este a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott, nagy múltú metodista templomában; a rendőrség szerint egyértelmű, hogy a támadó, akit néhány órával később elfogtak, gyűlöletből követte el a vérengzést.

A támadó nyolc embert a helyszínen megölt, egy hívő pedig kórházban halt bele sérüléseibe. Egy embert sebesülésekkel kórházban ápolnak. Az amerikai hírtelevíziók értesülése szerint a halálos áldozatok között van Clementa Pinckney, a templom lelkipásztora, aki tagja a dél-karolinai szenátusnak.

Joe Riley charlestoni polgármester "gyűlöletből elkövetett bűnténynek" nevezte a mészárlást, mondván, hogy kizárólag gyűlölet vezérelheti azt, aki imádkozó emberekre nyit tüzet egy templomban. A helyi rendőrségi illetékesek is a gyűlöletet tartják a tettes valószínű indítékának.

A lövöldözés a város színes bőrű lakosságának körében nagy népszerűségnek örvendő metodista templomban történt helyi idő szerint este 9 órakor.

A rendőrség egy 21 év körüli fehér bőrű férfit (bizonyos Dylann Roofot) gyanúsít a támadással, akit néhány órával később - csütörtök reggel - elfogtak. A WLTX helyi tévéadó, valamint a CNN hírtelevízió is beszámolt arról, hogy a férfit Észak-Karolina állam Shelby településén, egy dohányboltban vették őrizetbe.

A charlestoni metodista templom a város sűrűn lakott belvárosában található, és jelentős történelmi múltja van: 1816-ban épült, miután a helyi metodista felekezet afroamerikai tagjai vitába keveredtek más hívekkel egy temetés miatt. A templom egyszer porig égett, de újjáépítették. Minden szerda este bibliaoktatást tartanak a templom alagsorában. Hírtelevíziók megjegyzik, hogy sokan "szentvárosnak" mondják Charlestont a különféle felekezetek egymás iránti toleranciája miatt.

A vérengzés miatt Jeb Bush, a republikánusok elnökjelölt-aspiránsa lemondta a csütörtök reggelre tervezett charlestoni látogatását.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: lehet kárt okozni Kínának, de ők is tudnak odaszúrni, ahol nekünk nagyon fáj

Salát Gergely: lehet kárt okozni Kínának, de ők is tudnak odaszúrni, ahol nekünk nagyon fáj

A kínai autókra kivetett uniós vámokról Peking még tárgyal, de lesz egy pont, mikor elengedi ezt a történetet, noha nagy szüksége lenne az európai piacra – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Salát Gergely. A Kína-szakértő beszélt a elektromos autógyártás felfuttatásának okairól, a kínai gazdaság problémáiról és a multipoláris világrend elérésének a céljairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×