eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Régi pompájában a pápa kedvenc festménye

A katolikus egyházfő különmisén avatja fel vasárnap Róma legnagyobb tisztelet övezte Mária-ábrázolását a Santa Maria Maggiore-bazilikában, a Szűz Máriáról elnevezett legnagyobb római katolikus templomban.

Közismert, hogy Ferenc pápa a megválasztása utáni reggelen ebbe a bazilikába sietett, hogy az ikon előtt imádkozzon. A fatáblára festett képen a kék ruhát viselő Madonna látható, karjában a gyermek Jézussal, aki egy ékszerrel díszített aranyozott könyvet tart a kezében.

Az egyházfő ma is minden külföldi útja előtt és után elmegy a bazilikába, hogy a kegykép előtt imádkozzon, és otthagyjon egy csokor fehér rózsát.

A restaurálás felszínre hozta Mária és Jézus arcának finom színeit, a kisded aranyszínű ruhájának csillogását és Mária tunikájának kékségét - közölte Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeumok igazgatója a megújult Madonna szerdai bemutatásán.

A restaurálás segíti a tudósokat a festmény korának pontosabb meghatározásában, mivel keletkezésének idejét vita övezi. A hagyomány szerint a kép Jeruzsálemből, az 5. századból származik, és azt maga Szent Lukács festette. A Vatikán lapja, a L'Osservatore Romano csütörtöki száma szerint azonban valószínűbb, hogy az ikon valamikor a 11. és a 13. század között készült.

A festmény megtisztításán és a korábbi restaurálások hibáinak kijavításán kívül változtattak a keretezésen is, a korábbinál könnyebb foglalatba helyezték, és fogantyúkat is kapott, hogy könnyebb és biztonságosabb legyen a szállítása a különféle vallási ünnepségek alkalmával, amelyeken közszemlére teszik.

Az első latin-amerikai pápa nagy rajongója a Mária-ábrázolásoknak, püspökként és bíborosként is mindig elment a Santa Maria Maggiore-bazilikába, hogy imádkozzon a Salus Populi Romani előtt, valahányszor Rómába szólította a hivatása.

A másik Madonna, amelyhez a pápa különösképpen vonzódik, a Csomókat feloldó Szűz Mária, amelyet a bajorországi Augsburg Szent Péter-templomában látott az 1980-as években, németországi tanulmányai idején.

A Salus Populi Romani (a római nép megmentője) elnevezését az ikon az I. Gergely pápa idején nyújtott állítólagos égi segítség emlékére kapta, amikor egy pestisjárvány idején a képet körmenetben hordozták körbe a városban, és a járvány megszűnt. A kegykép leghíresebb másolata a czestochowai Fekete Madonna.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×