eur:
392.54
usd:
362.57
bux:
72014.28
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Meghalt a hírhedt amerikai sorozatgyilkos

Meghalt a börtönben 81 évesen Winston Moseley amerikai sorozatgyilkos, akinek első emberölése az 1960-as évek erőszakhullámának és a nagyvárosi közönynek a szimbólumává vált.

A pszichopata férfi 1964. március 13-án, a hajnali órákban Queens városnegyedben megerőszakolta és megölte Catherine 'Kitty' Genovese 28 éves bárpincérnőt, akinek meggyilkolását a korabeli sajtótudósítások szerint nagyon megkönnyítette a szomszédok közömbössége.

Moseley a bárból követte hazáig autóval, majd gyalogszerrel véletlenszerűen kiválasztott áldozatát, akit a bérház egyik bejáratánál kétszer hátba szúrt. Az egyik lakónak ekkor még sikerült elkergetnie, a tettes azonban 10 perc után visszatért, újra megszúrta, majd megerőszakolta és kirabolta áldozatát, aki később belehalt sérüléseibe.

A történtekről szóló első korabeli tudósítások szerint szomszédok tucatjai maradtak közönyösek a nő segélykiáltásai hallatán. Ezt az állítást később alaptalannak nevezték, a The New York Times című tekintélyes lap hétfőn maga is "durván túlzónak" minősítette fél évszázaddal korábbi szalagcímét, amelyben azt állította, hogy a szemtanúk közül 37-en nem hívták a rendőrséget.

Bármi is történt valójában, a bűnügy szimbólumává vált az úgynevezett bámészkodóeffektusnak, annak az elméletnek, amely szerint mások jelenléte tétlenségre készteti egy-egy bűncselekmény vagy más vészhelyzet szemtanúját.

A Genovese-gyilkosság nagyszabású kollektív önvizsgálathoz vezetett New Yorkban és azt eredményezte, hogy 1968-ban egyszerűsítették a segítségkérést a rendőrségtől, bevezették a 911-es segélyhívószámot.

Kihallgatásakor az elkövető még két nő megerőszakolását és megölését vallotta be. Villamosszékre ítélték, de nem végezték ki, mert 1965-ben New York állam eltörölte a halálbüntetést.

Négy évvel elfogása után Moseley megszökött a szigorúan őrzött dannemorai börtönből és ismét megerőszakolt egy nőt, sőt túszokat ejtett, mielőtt újra elfogták. A hatóságok azt közölték, hogy a férfi március 28-án halt meg, fél évszázaddal a bebörtönzése után.

A nevezetes Genovese-gyilkosság évében 636 embert öltek meg New Yorkban, tavaly 75-öt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×