eur:
401.2
usd:
365.74
bux:
73455.31
2024. október 4. péntek Ferenc

Búvárokkal kerestetik az eltűnt brit kislány holttestét

Egy portugáliai víztározóban búvárok kutatnak Madeleine McCann holtteste után. A keresést egy portugál ügyvéd finanszírozza.

Elismerte a portugál nyomozóhivatal vezetője, hogy emberei egyes esetekben elhamarkodott következtetéseket hoztak, és újra át kellett volna vizsgálniuk a bizonyítékokat, mielőtt a szülőket hivatalosan is meggyanúsították volna Madeleine McCann ügyében.

Alipio Ribeiro ugyanakkor tagadta, hogy munkatársai politikai nyomás hatására cselekedtek volna, valamint, hogy nem megfelelő módon végezték a nyomozást.

Zsebből

Többen lemondásra szólították fel a nyomozóhivatal vezetőjét, miután hétfőn kiderült, hogy egy ügyvéd saját pénzéből finanszírozza a Madeleine McCann holtteste után folyó kutatást. A jogász, Marcos Aragao Correia úgy fogalmazott: rákényszerítették, hogy így tegyen, hiszen a rendőrség nem adott pénzt a keresésre.

Az emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd szerint a Barragem do Arade nevű mesterséges tó tökéletes helyszín ahhoz, hogy valaki elrejtsen ott egy hullát.

Marcos Aragao Correia azután szervezte meg a kutatást, hogy egy alvilági informátora azt mondta neki: a kis Madeleine-t megerőszakolták, meggyilkolták, holttestétől pedig a május 3-i eltűnését követő 48 órában megszabadultak.

A jogász úgy véli, hogy a kislányt valamilyen, a testéhez erősített súllyal a víztározóba dobta elrablója. Ezt a feltételezést látszik bizonyítani, hogy a portugál és brit búvárokból álló hatfős csapat a víz mélyén egy összekötözött nejlonkötélre bukkant.

Biztos vagyok benne, hogy ez az a hely. Nem járnak erre sokan, könnyű megközelíteni autóval, a víz pedig 16 méter mély - mondta Marcos Aragao Correia.

Az ügyvéd a költségeiről nem beszélt, a becslések szerint azonban naponta 1.200 fontot költ a kislány utáni kutatásra. A búvárok csak lassan haladnak a kereséssel, hiszen a víz kétméteres mélységben már szinte átláthatatlan, ezért csak a tapintásukra hagyatkozhatnak.

Nem kizárt

Nem most merült fel először annak a lehetősége, hogy Madeleine holttestét a víztározóba dobták: Marcos Aragao Correia azt állítja, már három nappal a gyerek eltűnése után, május 6-án kapott egy ilyen információt, amelyet megosztott a rendőrséggel is, a nyomozók azonban figyelmen kívül hagyták az értesülést.

Annak ellenére tettek így, hogy a kislányra nagyon hasonlító gyereket azonosított egy szemtanú még május 5-én Silvesben; a település mindössze tízperces autóútra van a víztározótól.

A kis Madeleine McCann május 3-án tűnt el szülei Praia de Luzban bérelt apartmanjából. A szülők, amíg vacsorázni voltak egy közeli étteremben, magára hagyták hároméves lányukat és két testvérét; ők vették észre, hogy a gyereknek nyoma veszett.

A rendőrség szeptemberben a szülőket, Kate és Gerry McCannt nevezte meg az ügy hivatalos gyanúsítottainak.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×