eur:
404.21
usd:
373.77
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

A huszárokhoz kerültek a versenylovak

A Magyar Honvédség huszárjai ünnepélyesen átvették a Magyar Öttusa Szövetség lovait

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztálya hétfőn átvette a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) lovait, amelyek eddig versenylóként szolgálták a sportágat. Mint ismeretes, a sportág nemzetközi szövetsége úgy döntött, hogy a párizsi olimpia után az öttusából kiveszi a díjugratást, a helyére pedig ötödik tusaként akadályverseny került.

A Nemzeti Lovardában tartott rövid ünnepség keretében Guzi Blanka olimpiai negyedik helyezett öttusázó vezette fel a Puppe nevű 14 éves kancát, amelyet jelképesen Hanzély Ákos, a MÖSZ sportigazgatója adott át a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály parancsnokának, Varga István ezredesnek, aki ezután továbbadta Salga Gergő őrvezetőnek.

Utóbbi huszár sabrakot terített a lóra, ezzel azt szimbolizálva, hogy mostantól nem versenyló, hanem szolgálati ló. Az átadás-átvételi dokumentumot Vízkeleti Péter, a MÖSZ ügyvezető igazgatója, Mudra József ezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és Varga István írta alá.

Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos beszédében egyrészt fájdalmasnak nevezte a búcsút az öttusasport lovas szakágától, másfelől szívet melengetőnek minősítette, hogy a Magyar Honvédség vezetése nem hagyja elkallódni a nagy értékű lovakat.

Meggyőződése, hogy a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály a jó gazda gondosságával fogja a lovak kezelését és a szolgálati útját követni. Emlékeztetett rá, hogy az öttusa 1912-től szerepel az olimpiák műsorán, a lovaglás szerinte eddig a leglátványosabb tusa volt, Magyarország pedig a sportágban a nemzetek között a legeredményesebb a világon.

A nemzetközi szövetség részéről elfogadhatatlan politikai döntésnek nevezte, hogy a lovaglás kikerült az öttusa programjából. Kiemelte: a ló a magyar ember számára a szabadság és az összetartozás jelképe.

Varga István ezredes elmondta, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály 2020-ban alakult, jelenleg a tartalékosokkal együtt hetvenen alkotják, és 2030-ra szeretnék elérni a 200 fős létszámot. Egységük egyik fő feladat a honvédség népszerűsítése, a huszárok és lovaik megjelennek különböző protokoll eseményeken, de műveleti feladataik is vannak. Elárulta, a MÖSZ eddigi versenylovai ezentúl a Honvéd Kadét Program keretében a középiskolások képzésében vesznek részt.

Guzi Blanka arról beszélt, hogy eddig hetente háromszor volt lovasedzésük. Hozzátette, az átalakulás ellenére folytatni kívánja a versenyzést, az akadályversenyre való felkészítés érdekében mostantól konditerembe és gyógytornára jár. Tisztában van vele, hogy az átállás eltart egy ideig, ennek ellenére a 2028-as, Los Angeles-i olimpián már szeretne érmes lenni.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×