eur:
400.6
usd:
368.08
bux:
74844.5
2024. október 16. szerda Gál
Magyar katonák Litvániában a siauliai repülőbázison 2019. augusztus 13-án. A Magyar Honvédség május 2-án hivatalosan is átvette a három balti állam légterének védelmét ellátó baltikumi légi rendészeti, Baltic Air Policing (BAP) szolgálatot. Ez a második alkalom, hogy a térségben magyar Gripen vadászgépek állnak készültségben.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

A Honvédelmi Minisztérium cáfolta, hogy nukleáris bombázók telepítését tervezik Kecskemétre

A The Telegraph saját információira, közbeszerzési információkra hivatkozva azt írta, hogy az amerikaiak jelentősen bővítik a kecskeméti légibázist válaszul az orosz fenyegetésre.

„Az Egyesült Államok az egyik európai katonai támaszpont kibővítését tervezi, hogy nukleáris harci repülőgépeket telepítsen a lehetséges orosz fenyegetés ellensúlyozásaként. A kormányzati beszerzési szerződések szerint az Egyesült Államok az európai védelmi kezdeményezésének részeként a kecskeméti légitámaszpont korszerűsítését tervezi” – olvasható abban a Mandineren megjelent írásban, amit a CEPER szemlézett a lap számára a brit Telegraph írásából.

Ahogy írják, az Egyesült Államok „az egyik európai katonai támaszpont kibővítését tervezi”, hogy nukleáris harci repülőgépeket telepítsen a lehetséges orosz fenyegetés ellensúlyozásaként. Konkrétan taktikai vadászrepülőgépek és stratégiai szállító repülőgépek elhelyezéséről írnak, tekintettel arra, hogy „Oroszország az évtized végére készen állhat a háborúra”.

A 24.hu megkereste a Honvédelmi Minisztériumot az ügyben, ahonnan viszont cáfolták a brit lap értesüléseit.

Az Amerikai Egyesült Államoktól olyan kérés, hogy Magyarország területén atomfegyver tárolására kerüljön sor, nem érkezett. Atomfegyverek behozatala a magyar kormány és az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem lehetséges. A kormány ilyen engedélyt nem adott és a jövőben sem tervez ilyenhez hozzájárulni – szögezte le lapnak a tárca.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×